Журналисти разкриха участието на редица световни лидери в офшорни операции

Международният консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), базиран във Вашингтон е публикувал 11.5 милиона документи с данни за офшорните сметки на редица действащи или бивши световни лидери. Отчетите, на които е било дадено наименованието „Панамски документи“, са публикувани на официалния сайт на организацията. Публикациите са основани на изтекла информация от панамската компания Mossack Fonseca, която оказва юридическа поддръжка при регистрацията на офшорни компании, предаде ТАСС.

В публикуваните и изложени за открит достъп документи се съдържат материали, в частност свързани с бившия президент на Египет Хосни Мубарак, бившия либийски лидер Муамар Кадафи, президента на Сирия Башар Асад и министър-председателя на Исландия Сигмундур Гунлаугсон.

Публикуваните документи показват лица, които са използвали офшорните компании, за да улеснят взимането на подкупи, продажбите на оръжия, отклоняване на данъци, финансово мошеничество и незаконна търговия с наркотици, пише ICIJ.

В „Панамските документи“, освен официални документи, са изложени също и електронна кореспонденция и сметки на известни личности, както и близо 40 часа записи и друга информация за над 210 хил. компании в 21 офшорни зони.

В проучването и публикуването на документите участват десетки медии по цял свят.

Бившият сътрудник на специалните специални служби Едуард Сноудън вече коментира случилото се. „Публикувано е най-голямото изтичане на информацията в историята на журналистиката и тя е посветена на корупцията“, отбеляза той на личната си страница в социалната мрежа Twitter.

В публикациите се съдържат материали за операциите на редица руски юридически и физически лица. Авторите на разследването твърдят, че тези операции могат да се отнасят към лица от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин. Междувременно самите автори на публикацията признават, че името на самия президент на Русия не е споменавано и веднъж във въпросните документи.

По-рано прессекретярят на руския държавен глава Дмитрий Песков заяви, че планираните от медийния консорциум публикации, в които се споменава Путин, са „неприкрита поръчкова“ информационна атака, имаща за цел за опорочи руския лидер. Песков подчерта, че Кремъл „специално съобщава за това оперативно“, за да заяви негативното си отношение . Говорителят на Путин не изключи публикуването в медиите на фалшива информация, опорочаваща името на президента.