Жители на освободените градове в Сирия: „Благодаря, Русия!“

Сирийските градове Нубл и Ал-Захра в северната част на провинция Алепо са окупирани от Свободната сирийска армия от юли 2012 г. След тяхното освобождение на 3 февруари и последвалото подобрение на условията на живот в тях, техните жители изразяват своята благодарност към Русия, Иран и „Хизбула“, пише Sputnik News, цитиран от fbr.bg.

Само преди две седмици, двата стратегически града бяха под контрола на различни бунтовнически фракции, сред които и фронта „Нусра“.

Местните твърдят, че в продължение на три години са били оставени на милостта на такива фракции, без достатъчно храна и запаси и под постоянен обстрел.

Сирийската армия, подкрепяна от проиранските милиции и Русия, която извършваше въздушни удари срещу позиции на „Даеш“ (Ислямска държава) в тази част на Сирия, е била приветствана от жителите на градовете с „отворени обятия“, пише руското онлайн издание „Спутник“.

Жителите са украсили улиците си с плакати и снимки на лидера на „Хизбула“ Хасан Нарсала, върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, и сирийския президент Башар Асад.

„Благодаря, Русия! Благодаря, „Хизбула“! Благодаря, Иран!“, извикал местен жител на улицата, пише „Спутник“, позовавайки се на „Си-Ен-Ен“.

Твърди се, че Сирийският червен полумесец е доставил хуманитарна помощ в Нубл и Ал-Захра по-рано тази седмица.

Победата в тези стратегически градове е от особено голямо значение за Сирийската армия, защото те са разположени между турската граница и части от Алепо, които са контролирани от бунтовници. Това оставя само Северен Алепо във владение на терористите и спира потока им на припаси. Градовете ще останат центрове на военни операции от страна на правителствените военни сили в Северна Сирия.