Жители на Донецк излязоха на протест с искания за обективност от ОССЕ

Няколкостотин жители на Донецк излязоха на протест, за да изразят недоволството си от работата на специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Донбас, съобщи телевизия „Звезда“. Хората обвиняват наблюдателите в мисията в липса на обективност.

Гражданите излезли с плакати „Вашето мълчание убива деца“ пред хотел Park Inn, където са отседнали служителите на мисията на ОССЕ. По време на митинга към хотела се приближил автомобил с пробит резервоар, от който изтичала червена боя. По думите на участниците в акцията, това символизира кръвта на загиналите жители на Донбас, пише „Интерфакс“.

Пред входа на централния офис на мониторинговата мисия демонстрантите поставили играчки, облети в кръв, символ на загиналите от ръцете на украинските военни деца в Донбас.

Представителите на мисията на ОССЕ излезли пред протестиращите, но се въздържали от коментар.

„Ако ОССЕ извършваше обективно наблюдение, то в Донбас отдавна щеше да има мир. Най-поразителното е това, че служителите на ОССЕ не казват нищо на хората. Отговорите им на нашите искания се свеждат до това, че ще съставят протоколи“, отбелязва участничка в митинга, учителката в донецкото училище №28 Светлана Титова.

Друг протестиращ заяви, че идва от Горловка. „Градът ни е ежедневно унищожаван от украинските военни, а вие позорно мълчите! Не ви е срам!“, извика той към наблюдателите, след което те си тръгнаха. Демонстрантите започнаха да скандират „Срам за ОССЕ!“.

„В тази международна организация нарекоха акт на вандализъм боядисването на колите им. Виждам, че автомобилите отдавна са измити, за разлика от съвестта им“, каза един от протестиращите, цитиран от Донецката информационна агенция.

Междувременно през изминалата нощ украинската армия е продължила обстрела на предградията на Донецк. В резултат на масираните удари са възникнали няколко големи пожара и са унищожени редица сгради.

Мисията на ОССЕ работи в югоизточната част на Украйна от началото на въоръжения конфликт. Тя би трябвало да контролира спазването на режима за прекратяване на огъня в Донбас.

По последни данни на ООН, жертвите на конфликта са над 6,8 хиляди души.