Жителите на ДНР и ЛНР преминават към плащания в рубли

Руската рубла окончателно потисна украинската гривна в източните райони на Украйна. В Донецк, Луганск и в други населени места в Донбас магазините и бензиностанции ще приемат плащания само в рубли. Жителите на Донбас започнаха да получават пенсии и социални помощи в рубли.

Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) купуват гориво и храни главно в Русия, и за разплащане с доставчиците търговците на дребно се нуждаят от рубли.

През май ДНР и ЛНР започнаха да изплащат пенсиите на гражданите в рубли. „От 5 май започна изплащането на пенсиите по цялата територия на ЛНР“, заяви министърът на труда и социалната политика на ЛНР Светлана Малахова. Пенсионерите, които не са си получили пенсията си за април (35% от пенсионерите), ще получат парите наведнъж за два месеца.

Плащанията към нуждаещите се от социална помощ граждани на ДНР също са започнали през май.

Киев вече в продължение на няколко месеца води икономическа блокада срещу Новорусия, блокирайки както транспортните доставки на храна на изток от Украйна, така и превода на пари за изплащане на заплати, пенсии и обезщетения на жителите на Новорусия.

Отсега нататък властите в Донбас изплащат помощите в руски рубли чрез клоновете на Централната републиканска банка с помощта на държавното предприятие „Донбаски пощи“. Указът предвижда 12 вида държавна помощ, в това число и получаване на майчински за отглеждане на дете до 3-годишна възраст, помощи за самотни майки, сираци и инвалиди.

Размерът на помощите е 1-4,4 хил. рубли, като най-голямата от тях е еднократната помощ при раждане на дете – 20 640 рубли.

По-рано навършилите 16 години получиха първите си паспорти като граждани на Луганската народна република. Паспортите са направени по руските стандарти и са в съответствие с международните норми.