Жителите на Геническ благодариха на Путин за помощта

Жителите на украинския град Геническ в Херсонска област изразиха благодарност към руския президент Владимир Путин за бързата реакция и доставката на газ в града.

Минусовите температури и студът буквално парализираха нормалния живот в града. Жителите на Геническ останаха на студено няколко дни.

Кметът на украинското градче се обърна за помощ към руския президент, който обеща да се погрижи за разрешаването на ситуацията и спази обещанието си.

„Владимир Путин постави този въпрос за решаване, изхождайки от хуманитарни съображения, след постъпилото обръщение от кмета на град Геническ, за да помогне на хората“, заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков в понеделник вечерта.

Във вторник проблемът вече бе разрешен и хората вече не са на студено. Компанията „Черноморнефтегаз“ ще доставя в града до 20 000 куб. метра на денонощие, заяви генералния директор на Кримската компания Игор Шабанов.

„Мощностите на газотранспортната система в Украйна са недостатъчни за отопляването на града, затова след постъпилото обръщение за доставка на газ, ние го адресирахме към властите на Русия и получихме разпореждане от президента за осъществяване на доставките към Геническ“, коментира  Шабанов.

Жителите на украинския град побързаха да благодарят на Русия.

Газоснабдяването в града бе възобновено на 04 януари в 22:40 московско време.