Жестоко пребиха кандидат за президент на Украйна

Кандидатът за президент на Украйна Олег Царьов е бил нападнат и бит в нощта срещу 15 април, се съобщава на страницата на политика във Фейсбук. Нападението е станало след като депутатът е направил изказване в ефир на телевизионното предаване, което по ирония на съдбата се нарича „Свобода на словото“ на украинския канал ICTV. По-късно, агресивна въоръжена тълпа от радикали, блокирала сградата на телевизионния канал и причакала депутата да излезе от сградата. В момента, в който това е станало няколко души нападнали Царьов, разрязали дрехите му и го пребили жестоко. По време на побоя, депутатът е бил освободен от сътрудниците на държавната охрана, които буквално го изтръгнали от агресивната хватка на радикалите, след което Царьов е бил откаран в прокуратурата. Личният автомобил на политика е потрошен, а гумите нарязани. Малко по-късно, не по-малко агресивна от тълпата навън, журналистка от украинска медия разговаря с депутата във фоайето на генералната прокуратура, където полуголият и пребит Царьов, призова за диалог и разбирателство, както и спазването на Конституцията на Украйна. Също така, той заяви, че няма де се откаже от кандидатурата си при никакви обстоятелства, дори при заплахи за физическа разправа. И той, като опълченците в Източна Украйна е готов да стои зад принципите и позицията си до последно.

По данни на украински медии, другият кандидат за президент на Украйна, Михаил Добкин, който също трябвало да участва в програмата „Свобода на словото“, бил залят с лекарство със зелен цвят и обсипан с брашно пред сградата на същия телевизионен канал. Тук е моментът да подчертаем, че двамата депутати представляват интересите на Югоизточна Украйна.

Напомняме, че кандидат президентската кампания в Украйна преминава в условията на твърдо политическо противопоставяне спрямо проруски депутати. При пътуванията из страната, което е част от предизборната кампания, често кандидатите се сблъскват с агресията. Напомняме, че на 9 март, Олег Царьов при посещението си в град Николаев отново е бил нападнат и пребит от радикали, привърженици на сегашните власти в Киев. Тогава, Царьов отново е бил спасен от държавната охрана. Малко по-късно на официалния сайта на организацията «Десен сектор» се появи съобщение, което гласяло, че организацията поема отговорността за побоя над кандидата за президент Царьов, и определи действията си като «физическа разяснителна работа».

В действителност, нападенията над кандидатите за президент на Украйна противоречат на понятието – свободни и демократични избори, а отсъствието на реакция от страна на Запада, говори само за двойните стандарти, които се прилагат от край време, заяви Константин Долгов представител на МВнР на Русия по въпросите за правата на човека, демокрацията и законодателното право.
По този повод Долгов написа на страницата си в Туитър: «Съобщиха за жестокото пребиване на кандидат за президент на Украйна Олег Царьов. Танковата демокрация по майдановски е в пълно действие! Екстремистите все така обаче, остават безнаказани».

Дипломатът подчерта, че диалогът между Киев и регионите на страната – напълно отсъства. «Изпратени са танкове срещу мирното население в Източна Украйна, което иска уважение и зачитане на техните законни права. И как може военната намеса от страна на властите, да се нарича «приобщаващ политически диалог и конституционна реформа?» За какви свободи и демократични избори на Украйна изобщо може да иде реч, при такива условия?», запитва се руският дипломат.

Напомняме, че на 14 април Олег Царьов заяви, че президентските избори в Украйна трябва да се състоят през есента, след като в Конституцията на Украйна бъдат утвърдени положенията за федеративното устройство на страната и държавният статут на руския език.

http://www.youtube.com/watch?v=mNX9cdyCFAA