Жерар Депардийо може да оглави кримското винопроизводство

Депутатът от Руската федерация и ръководител на партията „Пенсионери за справедливост” Игор Зотов се обърна към временно изпълняващия длъжността премиер на Крим Сергей Аксьонов с предложението да разгледа възможността за създаване на републикански департамент за лозарство и винопроизводство. Спроред Зотов, ръководител на департамента тряба да бъде френският актьор Жерар Депардийо, информира Известия. Планира се да се изгради структура, която да определя стратегията за развитието на винопроизводство, релулирането на винения пазар, което от своя страна ще позволи най-ефективното реализиране на земеделския потенциал в Крим.

Според мнението на депутата, френският актьор е подходящ за длъжността, тъй като е „истински ценител на природата, женската красота и „напитката на боговете” и ще успее да допринесе за развитието на полуострова.

„Днес Жерар Депардийо е не само символ на френското кино и френския чар, но и символ на широтата на руската душа. За региона би било полезно, ако световно известен експерт в областта на винопроизводството като него оглави държавна структура – комитет или обществената структура на винопроизводителите в Крим. И в единия, и в другия случай ще се окаже полезно за имиджа на региона, развитието на винарските стопанства и винопроизводството”, заяви Зотов.

Министърът на селското стопанство на Крим Николай Полюшкин каза през юли, че за развитие на винопроизводството в републиката ще бъдат отделени 310 млн. рубли. Планира се също така до 2020 година лозовите засаждения да достигнат 140 хиляди хектара.