Жената, която пее…

На 15 април Примадоната на руската естрада Ала Пугачова отбеляза своя 65-годишен юбилей.

Ала Пугачова

Ала Пугачева в началото на звездната си кариера

Знаменитата руска поп певица, композиторка и киноактриса е родена на 15 април 1949 година. През 1969 г. завършва хорово дирижиране в музикалното училище „Иполитов-Иванов“ в Москва, а през 1981 г. – естрадна режисура в ГИТИС. В периода 1966-1967 Пугачова е включена в състава на агитационната бригада на младежкото радио. През 1967 година  започва работа като корепетитор в Държавното училище за цирково и естрадно изкуство. Озвучава филми, поради което гласът й известно време остава зад кадър. От 1971 до 1972 г. Пугачова е солистка на „Олег Лундстрен бигбенд“, а по-късно през 1973 г. на популярната група „Веселите момчета“. През 1974 г. печели трета награда на Всесъюзния конкурс за естрадни артисти. Истинско признание за певческия си талант Ала Борисовна получава в България на фестивала „Златният Орфей“ във Варна през 1975 г., когато получава Голямата награда с песента „Арлекино“ на Емил Димитров. Тя и до днес казва, че благодарение на Емил Димитров и на Борис Баркас (написал руския текст на „Арлекино“), тя е станала звезда. Запазва приятелството си с Димитров до последния му дъх. На прощалния й концерт в София, в Зала 1 на НДК през 2010 г. Ала и Емил излизат заедно на сцената, но тогава българският легендарен певец вече е в инвалидна количка. За Пугачова нашата страна има  изключителна сантиментална стойност. От “Златния Орфей” тя се прибира в родината си с Голямата награда и именно тогава започва нейната “звездна” певческа кариера.

През втората половина на 70-те и началото на 80-те години Пугачова се превръща в най-голямата звезда на руската естрада, а известността ѝ надхвърля границите на родината ѝ. Тя печели Голямата награда на фестивала в Сопот, Полша (1978 г.), златни плочи от Финландия и MIDEM в Кан, изнася рецитал в зала „Олимпия“ в Париж (1982 г.), има представяне на фестивала „Сан Ремо“ (Италия), участва в откриването на културния център на СССР във Виена, получава награда на Световния съвет за мир, участва в благотворителни концерти във Финландия и др. Телевизията заснема и излъчва биографичните филми „Театърът на Ала Пугачова“ (1978 г.), „У Ала“ (1979 г.), „Монолози на певицата“ (1981 г.) и много други, включително и чуждестранни. Освен всичко, Пугачова е автор, участник и дори водещ на десетки телевизионни и концертни програми. Нейните концерти са първите тип «Шоу» и се радват на изключително голям публичен интерес. В родината си Пугачова е удостоена с много отличия и със званието «Народен артист». Ала Пугачова се изявява успешно като актриса и композитор.

Ала Пугачова2

Ала е разностранна личност с много таланти

Участва във филмите „Жената, която пее“ (1977 г.), „Дойдох и говоря“ (1986 г.). В първия филм тя е и автор на музиката под псевдонима Борис Горбонос. Талантът на артистката е неоспорим и многостранен. Освен прекрасна певица и композитор, тя е талантлива актриса и чудесен художник. Всяко нейно изпълнение на сцената е своеобразен мини-спектакъл. Но освен множество от таланти, Ала притежава уникална харизма, магичен чар, който привлича и завладява публиката, която й остава вярна завинаги. Който е обикнал артистката и нейното творчество, наистина не спира да я обича. Когато Пугачова излиза на сцената, още преди да запее тя изпълва залата с мощна енергия и присъствие, а когато тя запее публиката онемява, песните й са изпълнени с дълбок драматизъм и са много трудни за изпълняване. Не случайно, много малко хора се наемат да пеят песните на Ала Пугачова, а тези, които го правят, със сигурност не могат да постигнат онова ниво и космоса, които преобладават в нея. Истината е, че все още не се е появила втора като нея на руската сцена. Въпреки че прекрати певческата си кариера, Пугачова остава една от най-популярните личности в съвременна Русия. А за изненада на почитателите, тази година на връх рождения си ден, певицата представи новата си песен „Нас бият, ние летим“. Песента е посветена на съвремието, на протестите, на живота.

Ала Пугачова3

Ала Пугачова и Кристина Орбакайте

През 1999 година Ала Борисовна получава  Орден за заслуги пред Отечеството II степен. През 2009 година получава лично от тогавашния президент на Русия Дмитрий Медведев, Орден за заслуги пред Отечеството III степен.Тази година Пугачова получи подарък за юбилея от Владимир Путин Орден за заслуги IV степен. Тук е моментът да споменем, че освен своите 65 години от раждането, Ала празнува и своя 50-годишен юбилей на сцена. За първи път тя излиза на сцена едва 15-годишна, от тогава във фонотеката й са събрани над 500 песни. Издала е над 100 албума, чиито общ тираж е над 250 милиона плочи.Концертите ѝ винаги са разпродадени до последния билет, независимо от това къде се провеждат. Миналата седмица на ОРТ се излъчи сериал „Кураж“, базиран на автобиографията й. Тя е известна и неповторима…

Браковете

Ала Пугачова общо има 5 брака, като най-скандалния и колоритен е този с Филип Киркоров от 1994 до 2005 г. Киркоров е син на български арменец и рускиня, и е роден във Варна. В този период, въпреки проблемите, нахлули в живота на певицата от личен и бизнес план, тя продължава изключително богатата си творческа кариера с нови проекти, сред които е популярната „Фабрика за звезди“, където млади таланти демонстрират уменията си и участват в състезание за голямата награда.

Ала Пугачова4

Ала Пугачева и Филип Киркоров по време на брака си. Днес те са заедно в живота и на сцената като добри приятели

Децата

Ала Пугачова има три деца. Първото й дете е Кристина Орбакайте (25 май 1971 г.), която отдавна следва стъпките на знаменитата си майка. Кристина е актриса, певица, балерина, композитор и режисьор. Талантливата блондинка е много популярна в Русия. Тя също е майка на три деца.

Ала Пугачова6

Ала и Максим – щастливи родители

Другите две деца на Ала се появиха съвсем скоро на бял свят. Примата на руската естрада и съпругът й Максим Галкин станаха родители на близнаци – момченце и момиченце Хари и Лиза. Бебетата се родиха на 18 септември 2013 г., като ги е износила сурогатна майка. Ала и Максим са биологичните родители на близнаците.

Ала Пугачова5

Ала Пугачева и Максим Галкин са заедно повече от 10 години и са образцовата двойка

Пушенето

За първи път пали цигара на 13 години и от тогава, според думите й, постоянно го прави. Притеснявала се много, че пушенето може да навреди на гласа й, но след като докторите в Израел й заявили, че белите дробове са й като на младенец, спряла да се притеснява. Въпреки това, от известно време пуши само електронни цигари.

Мъжете на Ала

Съгласно легендата: Един ден, циганка предрекла на Ала, че първият мъж, когото срещне на следващия ден в някакво институция, ще й стане съпруг. И наистина, първия си съпруг певицата среща в институция (естрадно-цирково висше училище), той е студент четвърти курс и се казва Миколас Орбакас (литовец). Не след дълго вдигат сватба, ражда се Кристина. В този брак, Пугачова е с името на мъжа си, но малко променено на Орбакене. След време се развеждат.

След това следват други бракове, като последният (засега) е с талантливия и по-младия с 27 години милионер, водещ, актьор, певец, комик – Максим Галкин.

Ала Пугачова8

Така изглеждаше Ала през 2011, а така изглужда днес –  2014

Ала и Максим

 

Ала и Максим днес

Днес

Сякаш с Максим, Ала се чувства истински щастлива. Самата тя е казвала не веднъж, че най-накрая е намерила своя принц, своето женско щастие, за което е мечтала цял живот. Двамата живеят с близнаците си Хари и Лиза в разкошно имение в село Гряз до Москва. Там семейството се чувства спокойно и защитено. По думите на Пугачова, нейният съпруг е най-грижовният и добър на света, защото винаги се грижи за нейния комфорт, обожава я и това я прави много щастлива. Ала и Максим живеят заедно от 2005 година, през 2011 година се разписват, а през 2013 стават родители. Всъщност, Ала Борисовна познава Максим от дете, защото е имала приятелство с родителите му, ходила е неведнъж на гости в ГДР (бащата на Максим е бил офицер и служил там). През 2001 година записват първата си съвместна песен „Да бъда, или да не бъда“. Тогава плъзват слуховете, че двамата имат връзка. Самата Пугачова уверяваше, че е невъзможно да има нещо повече от приятелство между двамата, така двамата до последно отричаха. Още повече, че Ала Борисовна тогава все още бе официална съпруга за Филип Киркоров, с когото през последните години отношенията хич не вървели. Но ето, че приятелството с Максим е прераснало в истинска любов.

Ала Пугачова7

Ала Борисовна с голямото си семейство и най-близките приятели

Парфюми

Тя е първата руска звезда създала своя марка парфюм. В началото на 90-те на пазара излезе Alla Black. Парфюмът е спрян от производство, но все още може да се закупи в някои интернет магазини.

Школа

Наскоро Ала Пугачова отвори колеж по изкуствата в центъра на Москва, на ул. Нови Арбат. Там примата обучава деца на вокал, солфеж, сценично поведение, етикет и какво ли още не, свързано със сцената. Нейните ученици имат всички възможности да репетират, записват и развиват. Ала винаги е помагала на младите таланти. Голяма част от днешните изпълнители, са открития на Пугачова. Ала Борисовна не само помага на талантите, но и на хора в беда. Тя не обича да говори за това В действителност е помогнала на много бедстващи семейства и деца в домове за сираци.