Жак Атали: Абсурд е да защитаваме едно неадекватно украинско правителство и да сме срещу Русия

Жак Атали: Абсурд е да защитаваме едно неадекватно украинско правителство и да сме срещу Русия

Публикувано от:

Не виждаме ли, че компетенциите на руската армия в борбата с тероризма ще ни бъдат полезни в тази далеч по-важна битка?

Наистина е пълен абсурд да ставаме защитници на едно украинско правителство, което е толкова неадекватно, колкото предишните, отбелязва в актуален коментар преди срещата в Минск изтъкнатият френски икономист, финансист и философ Жак Атали. Отново, за пореден път, ние може да бъдем въвлечени в абсурдна война срещу онези, които би трябвало да бъдат наши съюзници в други, безкрайно по-важни конфликти, предупреждава първият шеф на ЕБВР и автор на популярната книга “Евреите, светът и парите”.Украинското правителство е неспособно да предложи програма за възстановяване на държавата и твърдящо, че руският, матерен език на значителна част от неговото население, вече не е национален език. Тогава трябва ли да се възмущаваме от това, че Русия влиза в ролята на защитник на правата на това малцинство?, пита Атали.

Ние трябва ли да се възмущаваме от холандците, когато искат да се притекат на помощ на фламандците, на които белгийското правителство забрани да говорят на своя език? И ако ние, французите не реагираме, ако швейцарското правителство забранява на своите граждани да говорят френски?, продължава с въпросите си той.

Ако Украйна не иска даде на своето рускоезично население приличен статут, нормално е те да искат да го получат и да призоват за помощ съседна Русия. Много от тях вече напуснаха страната. Нека не се поддаваме на онези, които твърдят, че след това Русия ще се заеме с Полша или с прибалтийските страни, които всъщност са недосегаеми, защото са твърди членове на нашите съюзи. Нека не се поддаваме и на думите на онези, които твърдят, че границите в Европа са непроменими, когато това им е удобно, а, в същото време, се противопоставяха на Чехословакия, на подялбата на Югославия и преначертаването на границите, за да се роди накрая Косово. Накрая, абсурдно е, че става въпрос за защита на едно некомпетентно украинско правителство, докато заедно с руснаците имаме да водим достатъчно много конфликти. Не виждаме ли, че тероризмът на фундаменталистите е на път да създаде единна ислямска държава, която би се простирала от Нигерия до Чечения, минавайки през Мали, Либия, Сирия, Ирак, Афганистан и част от Пакистан? Не виждаме ли, че това, което става в Европа с тероризма се причислява към същата битка? Не виждаме ли, че компетенциите на руската армия в борбата с тероризма ще ни бъдат полезни в тази далеч по-важна битка?, анализира Жак Атали.

Така че Франция трябва да подтикне европейците да се избавят от влиянието на онези в САЩ и Европа и специално в Полша, които продължават да бъркат Путин с Хитлер. И на онези, които, подобно на управляващите кръгове на НАТО, се радват да открият имагинерен враг, за да оправдаят своето присъствие. Спешно необходимо е да се предложи на нашите европейски партньори да разговарят с Русия като с потенциален съюзник. Това е единственият начин да се подтикне тази страна към демокрацията, изтъква в заключение Атали./БЛИЦ