Е. Йончева: Ако Асад падне, бежанците ще ни пометат

Е. Йончева: Ако Асад падне, бежанците ще ни пометат

Публикувано от:

Войната в Сирия се засилва и влиза в нов, много по-категоричен етап, коментира журналистът Елена Йончева.
Ако досега големите сили водеха прокси война на територията на Сирия и финансираха и обучаваха умерени различни групировки, сега съвсем открито за публиката са въвлечени в конфликта. Русия и САЩ се намират в косвен все още, но и пряк сблъсък на територията на Сирия. В целия този пъзел е въвлечена и Турция. Предполагам, че Русия се е споразумяла с Турция да й даде своя зона на влияние. Вероятно в договорката се иска от Анкара да изчисти тази зона от крайните ислямисти, коментира Йончева пред БНР.

 

Според нея, временното мирното споразумение за прекратяване на огъня, договорено с подредничеството на Русия и САЩ, е имало за цел прегрупиране на силите:

“Аз допускам, че САЩ в лицето на техния държавен секретар Джон Кери търсят, може би, начин по-безболезнено да се намери решение за Сирия. Има и една  друга група политици във Вашингтон, която много критикуваха това мирно споразумение. Смятам, че не може да се постигне мирно споразумение за Сирия на този етап, защото страните искат много различни неща. Основната цел на САЩ, заедно с Израел, доскоро и Турция е свалянето на Башар Асад. Какво ще се случи с “Ислямска държава“ оттам нататък вече е въпрос на следващи договорки. В момента реалната сила, която може да свали Асад, това са бунтовници”.

 

Елена Йончева прогнозира, че, ако сега обаче падне Асад, ще станем свидетели на картина, която наблюдаваме в Либия. По думите й това не е в интерес на България и Европа: Ако това се случи, потокът от бежанци, който е в момента, ще ни се стори като поточе.