Ето най-смъртоносните противовъздушни оръжия на Русия (СНИМКИ)

 Макар ракетите с дълъг обсег да са едни от най-популярните днес, добрата стара артилерия, която представлява смъртоносна опасност за самолетите и духа на противника, все още е сила, която заслужава признание. „Спутник“ събира някои от най-смъртоносните и изпробвани във времето руски оръжия.

Четири цеви

Разработена през 60-те, системата ZSU-23-4 „Шилка“ все още представлява ужас за пилоти на нисколетящи самолети по целия свят. Самоходната артилерийска система е участвала в битки в Близкия изток, Африка, Виетнам, Афганистан и на много други места, принуждавайки вражеските пилоти да атакуват от по-голяма височина, за да избегнат удар

Надеждна като „Калашников“, „Шилка“-та има четири 23-милиметрови автоматични оръдия, способни да унищожат всичко в радиус от 2,5 км.

Ракетната установка ZU-23-2, която също е разработена през 60-те, е друго руско оръжие, което е оцеляло теста на времето и е получило международно признание. Нейните двуцевни оръдия 2A14 могат успешно да свалят нисколетящи самолети и хеликоптери в радиус до 2,5 км.

Модернизираната версия има нов механизъм за насочване, камери за топлинно насочване и лазерен мерник.

5000 изстрела в минута

Със своите 23-милиметрови цеви зенитният ракетно-пушечен комплекс „Тунгуска“ 2K22 е самоходно противовъздушно оръжие, въоръжено с ракети земя-въздух.

Последната версия на комплекса, създаден през 80-те – „Тунгуска-М1“, е снабден с осем ракети 9M311-M1 земя-въздух. Тя разполага и с 30-милиметрови противовъздушни оръдия, които имат скорост на стрелба от 5000 изстрела в минута, което им позволява буквално да разкъсат нисколетящи самолети.

Системата разполага също с радар за прихващане на цели и проследяването им, оптичен мерник, дигитална компютърна система, навигационно оборудване и други екстри.

Панцир-S1

Той носи 12 ракети с радио насочване земя-въздух, които могат да унищожат летателен апарат в радиус до 20 км и височина от 15 км.

Източник: dariknews