Ето кой създаде „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“

За „Ал Кайда“ в последно време не се говори много, просто защото на дневен ред са действията на терористите от „Ислямска държава“. И макар двете групировки да действат активно през последното десетилетие, вероятно началото им може да се търси още в далечната 1979 г.

Това твърди основателят на Wikileaks Джулиан Асандж. Според него ЦРУ е отговорно за създаването на групировките, съобщават британските медии. До тези истини стигнал, преглеждайки повече от половин милион документи, свързани с дипломатическата кореспонденция на САЩ. Той дори ги публикувал информацията на станицата си.

„Ако някоя година може да бъде наречена „нулева година“ в нашета съвременност, то това е 1979 година“, отбелязва той.

Според него решение на ЦРУ, заедно със Саудитска Арабия, да се налеят милиарди долари във въоръжаването на муджахидините в Афганистан за възпиране на СССР е довело до създаването на „Ал Кайда“. Това пък от друга страна, по думите му, е довело до терористичните атаки на 11 септември 2001 година и до инвазията в Афганистан и Ирак.

Припомняме, че точно преди 6 години Wikileaks публикува първите конфиденциални американски документи – Cablegate. Общо са публикувани от организацията 531 525 документа от 1979 година. санж обяснява как събития от 1979 година са довели до надигането на ДАЕШ днес.

Източник: inews.bg