ЕС се съгласи за затягане на граничния контрол в Шенген

ЕС се съгласи за затягане на граничния контрол в Шенген

Публикувано от:

Страни – членки на ЕС се споразумяха незабавно да затегнат проверките на всички пътници, включително европейски граждани, които ще преминават по външните граници на шенгенското пространство. Мерките бяха предприети след парижките атентати от 13 ноември. Вътрешните министри от 28-членния Европейски съюз също подкрепиха призива на Франция за основно преразглеждане на Шенгенското споразумение, за да се даде възможност на “системно” контролиране на гражданите на ЕС по границите, заявиха европейски източници.

Новите мерки за сигурност, след атаките в Париж включват увеличение на наблюдението, затягане на контрола върху оръжията и граничните проверки в Шенгенската зона. По време на срещата в Брюксел министрите са се съгласиха „да въведат незабавно необходимите систематични и координирани проверки на външните граници, включително и на индивиди, които упражняват правото си на свободно придвижване”. Новите предложения най-вероятно ще включват рутинно сверяване с бази данни с предполагаеми престъпници. Някои от заподозрените в участие в парижките атаки са пътували до Сирия и обратно, без да бъдат засечени.

Френските власти заявиха многократно, че някои джихадисти са използвали бежанските потоци от Близкия изток, за да се придвижат незабелязано през границите. От европейската агенция за граничен контрол “Фронтекс” се очаква по-добро съдействие в борбата с тероризма. Германският вътрешен министър Томас де Мейзиер заяви, че ЕС трябва да засвидетелства пред френските власти и френския народ, че е решен на категоричен отговор на терористичната дейност. По думите му е от жизнена важност националните служби за сигурност да споделят повече информация помежду си.

Европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулус заяви на срещата, че ЕК ще предложи създаването на „Европейска разузнавателна агенция”. Вътрешните министри и тези на правосъдието ще потърсят и общо решение до края на годината за споделяне на данните за пътниците в самолети. Приемането на програмата с т.нар. резервационни данни на пътниците дълго се отлага от Европейския парламент, заради дебати по поверителността на личната информация.

Френският министър на външните работи Бернар Казньов настоя за това на извънредната среща, след като джихадистки атаки, планирани в Белгия, доведоха до смъртта на 129 души в Париж миналия петък. Отговорността за нападенията пое „Ислямска държава”. “Срещата е необходима, защото Европа изгуби прекалено много време в решаването на неотложни въпроси”, заяви Казньов.

Източник: bgnes.com.