ЕС се отказа от банков удар по Русия

ЕС се отказа от банковата война с Русия и няма да я изключва от системата за международни разплащания SWIFT, с каквито санкции плашеше в началото на седмицата.

Министрите на външните работи на страните от съюза до късно снощи обсъждаха в Брюксел новия пакет наказателни мерки срещу Москва, като още преди началото на срещата стана ясно, че той се свежда до разширяване на черния списък с близки до Кремъл лица, на които ще бъде забранено да пътуват в общността, а авоарите им ще бъдат замразени.

Сред новите имена изпъкват това на шефа на администрацията на президента Владимир Путин – Сергей Иванов, и на управителя на Руската централна банка Елвира Набиулина, съобщава АFP. Очакваше се министрите да решат още срокът на вече действащите санкции да се удължи до края на годината.

На срещата в Брюксел не присъства българският външен министър Даниел Митов заради официално посещение в Германия. Обявената от София предварителна позиция бе, че правителството подкрепя новите санкции, но предпочита „задълбочаване на мерките в рамките на приетите вече секторни ограничения, отколкото разширяване на обхвата към нови отрасли“.

„Целта ни е да покажем, че ЕС е единен в разширяването на наказателните мерки, за да се върнат враждуващите страни към преговорите“, заяви министърът по европейските въпроси на Франция Арлем Дезир.
Отказът от налагането на най-крайната мярка, при която руски банки нямаше да може да получават и изпращат пари от Европа, вероятно се дължи на липсата на съгласие сред част от страните, като Гърция, Кипър, Унгария, Словакия, Чехия.

„Атина иска да е мост между Русия и ЕС“, заяви вчера гръцкият външен министър Никос Коциас./news.info7.me