ЕС разширява газовия диалог с Русия

Евросъюзът е готов за разширяване на газовия диалог с Русия, предаде ТАСС.

В петък на среща във Виена руският министър на енергетиката Александър Новак е готов да обсъди в вицепрезидента на Еврокомисията по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович не само доставките на руски газ в Украйна, но и глобалните въпроси за взаимното сътрудничество.

По-рано на работна среща във Виене руският енергиен министър заяви, че са се натрупали много въпроси за обсъждане. Той припомни, че се реализират редица проекти, в това число 3-та и 4-та и тръба на „Северен поток“, както и че продължават преговорите по „Турски поток“.

Отчитайки значимостта на темата за „Газпром“, в срещата ще участва и изпълнителният директор на компанията Алексей Милер.

Проектът „Турски поток“ по-рано не е обсъждан на ниво Русия-ЕК. Председателят на Еврокомисията е заявил само, че проектът от сухопътното продължение на газопровода по дъното на Черно море трябва да отчита нормите за регулиране на газотранспортните системи на територията на ЕС. „Газпром“ предполага, че 2-ра, 3-та и 4-та част от „Турски поток“ ще бъдат използвани за доставка на руски газ в страните от Европа.