ЕС притеснен от новите санкции на САЩ срещу Русия

ЕС притеснен от новите санкции на САЩ срещу Русия

Публикувано от:

От Евросъюза изразиха притеснение относно обсъждането в американския Конгрес на нови санкции срещу Русия, съобщиха световните медии. От Брюксел настояват Вашингтон да координира действията си със своите партньори от Г-7 и предупредиха за нежелани последствия, ако това не се случи. В съобщение на говорител на Европейската комисия се предупреждава, че това може да предизвика “сериозни нежелани последствия”, основно за усилията на ЕС да диверсифицира доставката на енергоресурси от Русия. От Германия вече предупредиха за възможни ответни действия, ако САЩ сложат германски предприятия, които участват в строителството на тръбопровода “Северен поток 2”, в санкционния списък. Дипломати от ЕС изразиха своите притеснения, че неразбирателства между САЩ и Германия по проекта могат да усложнят усилията на общността да излезе с единна позиция в преговорите с Русия относно него. “Наясно сме, че санкциите срещу Русия и Иран са предизвикани основно от вътрешнополитически съображения, но както сме повтаряли нееднократно – много е важно такива действия да се координират между партньорите, за да се запази единството по отношение на санкциите, които са в основата на усилията по осъществяването на Минските споразумения за Украйна”, се казва още в съобщението.

Конгресът на САЩ публикува на своята интернет страница законопроекта за санкции срещу Иран и Русия, чието гласуване ще се състои утре. Той предвижда да съкрати максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират под санкции, на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор – на 30 дни. Документът също така предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка.

Москва се отнася негативно към това, че в Камарата на представителите и в Сената на САЩ ще се проведе гласуване по законопроект, който предлага да се въведат нови санкции против Русия, а също така и срещу Иран и Северна Корея, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. В съобщение до Си Ен Ен той пише, че оценява законопроекта “доста негативно”.

Сергей Кисляк приключи работата си в качеството си на посланик на Русия в САЩ, се казва в съобщение на руската дипломатическа мисия в “Туитър”. Временно изпълняващ длъжността ще е Денис Гончар. Очаква се Анатолий Антонов да поеме поста на руски посланик в САЩ. В момента той е зам.-министър на външните работи на Русия. Кисляк заемаше поста във Вашингтон от юли 2008 г. През последната половин година той се оказа в центъра на политическия скандал със САЩ, тъй като американски медии писаха, че се е срещал с приближени на американския президент Доналд Тръмп.

Източник: vsichkinovini.com