ЕС настоява Сърбия да наложи антируски санкции

Сърбия е длъжна да наложи санкции на Русия, ако иска да се присъедини към Европейския  Съюз. Това заяви комисарят на ЕС по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, преди визитата си в Белград, предаде RT.

„Сърбия се задължи юридически в рамките на преговорите за присъединяване, постепенно да съгласува позицията си с ЕС по такива трудни въпроси като санкциите срещу Русия. Това е много важно и ние очакваме от Белград да спази това задължение“ – каза той.

 Еврокомисарят отбеляза, че разбира историческите връзки на Сърбия с Русия. «ЕС не принуждава Белград да прави прост избор», заяви Хан. Същевременно с това, той подчерта, че в ЕС очакват от Сърбия продължение на «демонстриране на ангажираност към ключовата стратегическа цел за присъединяване към ЕС».

С подобни изказвания Хан отчасти си противоречи. Преди няколко дни в Брюксел той направи изявление за пресата и каза, че Еврокомисията не свързва преговорите за присъединяването на Сърбия към ЕС с неприсъединяването на Белград към антируските санкции.