ЕС забавя преговорите с Русия за "Южен поток"

Европейският съюз отлага преговорите за „Южен поток“ с Русия в отговор на кризата в Украйна и Крим, съобщи комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

Комисарят обаче не очаква нарушение на газовите доставки и прогнозира дипломатическо решение на конфликта в Крим. По негови думи газова криза няма да има, още повече в края на зимния сезон, когато потреблението е най-голямо заради нуждите на топлофикационните дружества.

Въпреки че още няма яснота за статута на газопровода, Русия вече започна изграждането на „Южен поток“. Трасето минава по дъното на Черно море и през територията на България ще доставя газ за европейските държави. Целта е да бъде „прескочена“ Украйна и до 2018 година 15% от нуждите на ЕС от природен газ да бъдат задоволени от „Южен поток“.

Русия на този етап напълно отказва да промени договорите си с държавите, през които ще преминава газопровода, за да може проектът да е в съзвучие с Третия либерализационен пакет.

Създадена е работна група между ЕС и Русия, като целта е да бъде изяснена ситуацията около „Южен поток“ и именно дейността й ще бъде замразена. Малко по-късно говорителят на комисаря Йотингер уточни по време на обедния брифинг в Брюксел, че замразени ще бъдат политическите разговори за проекта, но не и техническите.

Всъщност от години Брюксел се опитва да ограничи енергийната си зависимост от Русия. На този етап обаче единственото постижение в тази насока е промяната на трасето, което стана благодарение на изграждането на „Северен поток“.

Този проект също имаше проблеми със законодателството на ЕС, но те бяха бързо решени след като страните по проекта, сред които и Германия, поискаха изключение от правилата за него.

Припомняме, че в началото на декември 2013 година от ЕК обявиха, че „Южен поток“ нарушава европейското законодателство в три точки и се нуждае от специално разрешение от страна на ЕК, за да може да функционира. Одобрението трябва да бъде постигнато само с нови преговори, този път на ниво ЕС – Русия, а не двустранни с отделните страни по трасето, категорични са от Европейската комисия.