ЕС въвежда новите санкции срещу Русия в петък

Съветът на Европейския съюз ще въведе в действие новия пакет със санкции срещу Русия на 12 септември. Наказателните мерки обаче може да бъдат отменени поетапно в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовайки се на съобщението на европейски дипломатически източник.

Все още не е оповестено публично, какви точно ще бъдат санкциите, но се предполага, че част от ограниченията са срещу руски държавни петролни компании и банки.

САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди долари за разработване на петролни находища в Русия, извършвани от най-големите енергийни компании в света, в това число Ексънмобайл и Бритиш петролиъм, предаде Ройтерс, позовавайки се на агенция Блумбърг.

Новите санкции ще проустановят сътрудничеството на САЩ и ЕС с Русия в търсенето на суров петрол в Арктика, в дълбоки води или в шистови формирования. Това са заявили трима американски представители, пожелали да запазят анонимност.

Когато ЕС въведе новите санкции срещу Русия, САЩ ще го последват с аналогични мерки, в това число и забраната на износа на американско оборудване за специални изследователски дейности, които руснаците не могат сами да извършват, защото нямат подобно оборудване, съобщиха американските представители.