Ермак: първият смартфон с руската ОС Сейлфиш 2.0 и цена $2000

Руските държавни служители скоро ще разполагат с първия смартфон, базиран на руска ОС, който ще замени чуждестранните айфони и „андроиди“, предаде kaldata.com. Компанията „Отворена мобилна платформа“ (ОМП) ще произвежда три нови модела смартфони, които ще работят по управлението на операционната система Sailfish Mobile OS RUS. До края на тази година на пазара трябва да излязат три модела: обикновените Jolla JP-1301, Oysters и промишления смартфон „Ермак ОМП„, работещ с ОС Sailfish Mobile OS RUS, базирана на Linux-ядрото.

В ръководството на операционната система се казва: „ОС Сейлфиш е напълно независима от каквито и да е държавни и бизнес-организации, които се опитват да организират свои затворени екосистеми“.

За поръчване на новите смартфони е даден сайта omprussia.ru, който сега работи в тестов режим и в него има само няколко изображения на новите смартфони, без технически характеристики.

ОС Sailfish е създадена от финландската компания Jolia, основана от бивши специалисти на Nokia, като някои компоненти са заменени, а други модифицирани. Всичко е на руски език.

Техническите характеристики на корпоративния смартфон Ермак ОМП вече са публикувани. Накратко: 4,5-инчов дисплей с резолюция 1280х720 пиксела, процесор Qualcomm Snapdragon MSM 8960 с две ядра, 1 GB оперативна памет, 8 GB флаш-диск, основна камера с резолюция 8 мегапиксела, скенер за пръстови отпечатъци, акумулаторна батерия с капацитет 3450 mAh, защита IP 65.

Мениджърът по работа с клиенти на ОМП съобщи пред медиите, че цената на „Ермак ОМП“ в зависимост ок конфигурацията, ще бъде $1500-$2000.