Ереван обвини Баку, че използва системи „Смерч“ срещу Карабах

Азербайджанските военни са използвали реактивни системи за залпов огън „Смерч“ срещу Карабах, заяви прессекретарят на министерството на отбраната на Армения Арцрун Ованисян, предаде РИА Новости.

„С всеки изминал ден се увеличава калибърът на използваното оръжие. През нощта срещу 5 април в южна посока противникът е използвал реактивни системи за залпов огън „Смерч“, пише Ованисян на страницата си във Facebook.

По думите му през същия период Азербайджан е продължил да обстрелва мирните селища и бойните позиции, използвайки активно дронове, един от които е бил унищожен от армията на непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Ованисян съобщи, че азербайджанската армия използва срещу карабахските сили израелския ударен дрон Harop, чиято особеност се състои в това, че при откриване на целта апаратът се „превръща“ в самонасочващ се самолет-снаряд.

В Баку на свой ред заявиха, че през нощта арменските военни са обстрелвали населените места североизточно и югоизточно от линията на съприкосновение в Карабах и 120 пъти са обстреляли с минохвъргачки позициите на Азербайджан.

Карабахският конфликт се изостри на 2 април, припомня РИА Новости. Тогава в Баку заявиха за обстрел от страна на ВС на Армения, като в същото време Ереван обвини азербайджанската страна в „настъпателни действия“. По данни на ООН десетки са загинали за няколко дни в зоната на конфликта.