Ердоган: Турция вече е направила депозит за руските С-400

 Турция вече е платила депозит на Руската федерация за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400. Това увери държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, подчертавайки, че Анкара и Москва са поели ангажимент да реализират сделката за продажна на високотехнологичното оборудване за отбрана, съобщава вестник Hurriyet, циитрана от Фокус.
„Нашите приятели вече са подписали споразумение за С-400. Освен това, доколкото ми е известно, е платен депозит. Процесът ще продължи с прехвърлянето на кредит от Русия към нас. Както [руският президент Владимир] Путин, така и аз сме решителни по този въпрос“, заяви Ердоган пред журналисти при завръщането си от Казахстан.
Забележките на Ердоган опровергаха някои от новините, публикувани в различни медии, според които Турция ще се откаже от закупуването на руските системи, тъй като те няма да бъдат оперативно съвместими с радарите на НАТО.
Но Ердоган отрече тези доклади, като подчерта, че никоя друга страна няма право да обсъжда суверенните и независими решения на Турция за повишаване на отбранителните й способности.
„Ние сме тези, които ще вземат решения относно нашата независимост. Ние сме отговорни за предприемането на мерки за сигурност за защита на нашата страна“, категоричен бе турският лидер.