Ердоган се поправи: Турция се бори само с терористите в Сирия

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че военната намеса в Сирия в подкрепа на бунтовническите групировки не е насочена срещу конкретна личност или държава, а срещу терористите в близкоизточната страна. 

„Целта на операция „Щитът на Ефрат не е някоя държава или човек, а само терористични организации“, каза Ердоган, цитиран от „Хюриет“ и ТАСС.  Той допълни, че  никой не трябва да се съмнява или да коментира въпроса по друг начин.

Изказването на Ердоган контрастира силно с думите му от 29 ноември, когато той заяви, че Турция е в близкоизточната страна, за да свали от власт сирийския президент Башар Асад.

„Там сме, за да донесем справедливост. Там сме, за да сложим край на управлението на жестокия Асад, който разпространява държавен терор“, каза турският президент в сряда, коментирайки започналата в края на август военна интервенция в Сирия. След изказването Русия поиска разяснение от южната ни съседка, а Путин и Ердоган проведоха телефонен разговор.

По-рано днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Алания. Турският първи дипломат изрази увереност, че страната му ще работи с Москва за постигане на примирие в Сирия и доставки на хуманитарни помощи в градовете, най-вече Алепо.

„С Русия имаме сходни разбирания за нуждата от политически преход в Сирия на базата на преустановяване на огъня и запазване на териториалната цялост на Сирия“, заяви Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

От своя страна Лавров заяви, че Русия ще продължи сътрудничеството с Турция, но също така и офанзивата над източно Алепо, където сирийските правителствени сили с помощта на руските военновъздушни сили, превзеха една трета от контролираните от бунтовниците територии.