Ердоган: Подписахме договора за доставки на руските ракетни комплекси С-400

Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган говори вчера в Меджлиса пред нейната парламентарна група, като засегна и въпроса за преговорите с Русия за ракетните комплекси С-400, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА)

„Снощи един журналист ме попита дали договорът за доставки на руските ракетни комплекси С-400 ще предизвика напрежение в отношенията със САЩ. Отговорих му – защо да предизвика напрежение? Всяка държава търси възможности за своята собствена сигурност. Това е за предпочитане, особено ако има опции за съвместно производство. Самото търсене на подобни възможности е продукт на това, че ние дълги години не сме успявали да направим със САЩ исканото от нас. Гърция, която от години е член на НАТО, използва руски ракети С-300 и никой не повдига глас. Когато стане въпрос за Турция, защо толкова много се безпокоят? Ние понастоящем сме предприели нужните стъпки с Руската федерация, вече положихме и подписите. Дай боже, в най-скоро време да видим С-400 в Турция. Ще поискаме и процес на тяхното съвместно производство.”, обяснява Ердоган пред турските депутати.
Същевременно засега официална Москва се въздържа от коментар по темата и конкретно за въпросните последни изявления на Ердоган за С-400. „Не коментираме този въпрос”, заяви за ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДХА.