Ердоган отново критикува САЩ за подкрепата им на партията на сирийските кюрди

Ердоган отново критикува САЩ за подкрепата им на партията на сирийските кюрди

Публикувано от:

Турският президент Реджеп Ердоган отново критикува САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди и тяхната Партия на демократичния съюз (ПДС), предаде РИА Новости.

“Трудно е да бъде разбрана Америка, която казва, че ще продължи да подкрепя ПДС. От всички документи на Кюрдската работническа партия (ПКК) e ясно, че тя е създала ПДС. (ПКК действа в Турция и е обявена за незаконна – ред). Ние със САЩ сме заедно в НАТО. Та ние ваши приятели ли сме или това са ПДС? Тогава открито кажете: приятелю, аз снабдявам с оръжие ПДС. Но приятелите трябва да се държат приятелски. Нас ни огорчават преговорите при закрити врати“, заяви Ердоган в реч пред представители на селските администрации.

Турция вече четвърти ден ден обстрелва позициите на сирийските кюрди. Премиерът Ахмет Давутоглу поиска от тях да се изтеглят от позициите си северно от Алепо, те съответно отказаха. Американският вицепрезидент США Джо Байдън призова Турция да спре артилерийските обстрели срещу ПДС. Москва окачествява обстрелите като открита подкрепа за тероризма и нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.