Ердоган: Някои проекти между Турция и Русия могат да бъдат преустановени

Ердоган: Някои проекти между Турция и Русия могат да бъдат преустановени

Публикувано от:

“Някои проекти между Турция и Русия могат да бъдат преустановени”, заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на реч в Анкара. „След това, което се случи, някои съвместни проекти може да бъдат спрени. Това може да се случи, но ние трябва да знаем къде беше допусната грешка. Необходимо е обсъждане”, заяви Ердоган.

Той посочи, че „защитата на границите и несъгласието с Русия по сирийската политика са съвършено различни неща”. Турският държавен глава отрече, че Анкара си съдейства с “Ислямска държава”, като заяви, че “борбата на страната с джихадистите е безспорна”. “Нашата позиция спрямо “Ислямска държава” е ясна от самото начало”, заяви Ердоган от президентския си дворец. Турският президент отрече и обвиненията на Москва, че Анкара купува петрол от джихадистите в Сирия. “Те твърдят, че Турция купува петрол от „Даеш” (бел.ред. – арабското название на „Ислямска държава”). Засрамете се. Тези, които твърдят, че купуваме петрол от „Даеш” са задължени първо да го докажат. Ако ли не, те са клеветници,” отговори пряко Ердоган на изказване на руския президент Владимир Путин.

След свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС, президентът Путин заяви, че Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии. „Отдавна сме установили факта, че в Турция отива голямо количество петрол и петролни продукти от завзетите от „Ислямска държава“ земи“, каза руският президент. „Това дава на екстремистите солидни финансови постъпления. Нападението срещу руския фронтови бомбардировач Су-24 е удар в гърба, който е нанесен на Русия от помагачите на терористите“, заяви във вторник Путин.

 

Източник: БГНЕС.