Ердоган: Европейски държави ще останат в историята със „своята срамна политика“

Турският президент Таип Реджеп Ердоган отправи тежки обвинения срещу страните от Европейския съюз поради тяхната политика спрямо мигрантите и бежанците. Според него европейските държави имат селективно отношение и водят дискриминационна политика по отношение на бежанците, публикува bgnes.com.

Според него тези държави ще останат в историята със „своята срамна политика“. Ердоган смята, че европейските държави са изпаднали в паника от търсещите убежище само няколко стотин хиляди души, които се изправили пред техните граници, докато самата Турция е е приела вече над 2.5 милиона сирийски бежанци.

Турският държавен глава каза, че европейските държави приемат бежанците в зависимост от „тяхното образование, вяра, талант, възраст и здравословно състояние“ и въобще не зачитат хуманитарната страна на проблема. „Един ден проблемите в Сирия и Ирак ще бъдат решени и тези хора ще се завърнат по домовете си. Това обаче, което ще остане запечатано в тяхното съзнание турската хуманност и срама на Запада“, каза още Ердоган, цитиран от Асошиейтед прес.