Ердоган: Диалогът с РФ не бива да страда заради „грешката на пилотите“

Руско-турските отношения не бива да стават жертва на грешката на пилотите на Су-24, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде РИА Новости.

Отношенията между Турция и Русия преживяват криза след като на 24 ноември турски изтребител F-16 свали руски бомбардировач Су-24 на територията на Сирия. Пилотът Олег Пешков бе разстрелян докато катапултира от земята от бойци на територия, контролирана от сирийските тюркмени. Спасеният щурман Константин Мурахтин съобщи, че самолетът не е пресичал границата с Турция, а предупреждения от турските ВВС екипажът не е получавал. Руският президент Владимир Путин нарече това „удар в гърба“ от страна на съучастниците на терористите и подписа указ за специални икономически мерки по отношение на Турция.

„Ние не искахме да стане така, но грешката бе направена на нашата суверенна територия. Тази грешка извършиха пилотите, които са били невнимателни и не са чули предупрежденията. Инцидентът, който се случи заради грешката на пилотите, не бива да влияе върху отношенията между двете страни, особено върху стратегическите отношения. Влиянието на инцидента върху тях много ни огорчава“, каза Ердоган пред журналисти.

По думите му, своето безпокойство във връзка с кризата в отношенията между Анкара и Москва са изразили по време на личните срещи президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, грузинският президент Георгий Маргвелашвили, премиерът на Пакистан Наваз Шариф и иранският вицепремиер Ешак Джахангири.