Епископ от Лвов обвинява милицията в защита на отцепниците

Епископ Лвовски и Галицки Филарет излезе с изявление, в което критикува милицията и властите във връзка с превземането на православната църква в гр. Турка (Лвовска област), предаде «Интерфакс религия».

На 28 септември 2014 г. в гр. Турка в Лвовска област група от 50 души с помощта на местни органи на реда превзеха православна църква в града. Свещениците са получили телесни повреди и църквата в момента е затворена…

Първите заплахи към вярващите са били отправени още през пролета на 2014 г., пише агенция „Русская весна”. В края на март т.г. настоятелят на храма протойерей Алексий Слобода е бил посетен от частен предприемач, който поискал от свещеника да премине към Киевския патриархат. Свещеникът отказал, след което е бил заплашен: „Ако не дойдете, тогава ще видите какво ще се случи с вас…”.

На 29 юни по време на богослужение в храма се появила група от десетина души, привърженици на Киевския патриархат. Ръководители на тълпата били няколко бивши воинстващи комунисти. Хулиганите проникнали в храма и нападнали свещеника като го повалили на земята.

По време на нападението през септември нападателите се ползвали с подкрепата и помощта на милицията, като изблъскали миряните зад  оградата на църквата и повече не ги пуснали в църквата. Никакви доводи и аргументи от страна на православните не били приети от органите на реда, въпреки че притежавали всички необходими юридически документи.

Днес  нападнатият храм е затворен и не се допускат вярващи, а заплахите по техен адрес не престават.

На 1 октомври православните подали жалба в Лвовската областна администрация, но заявлението им било отхвърлено.

«За такова ли европейско бъдеще се бунтуваше Майдана? Ние отново ставаме свидетели на това, как политиците чрез платените си активисти, уж патриоти провокират конфликти сред обикновените украинци. Възниква желание, да напомним на тези провокатори, които са абсолютно безразлични към чуждата болка, че те за грошове проявяват своя «героизъм», че когато дойде моментът да застанат пред Бога няма да има с какво да се откупят», се казва в речта на лвовския епископ.

Въпреки призивите на епископа и заявлението му в районната администрация и силовите структури с предупреждения, че в града назрява религиозен конфликт, не са последвали никакви мерки за предотвратяването му.

«Нещо повече, след извършеното престъпление, местните власти заедно с прокуратурата ни увериха, че ще предприемат мерки относно защитата на вярващите, но в крайна сметка игнорираха интересите на вярващите», заяви епископ Филарет.

На 5 октомври свещеникът пристигнал в Турка за да отслужи Литургия, но срещнал съпротива от същите бунтовници. На предложението му да живеят в мир и да не разразяват конфликт между жителите на града, той получил от тях той агресивен отказ.

Според думите на епископ Филарет, в момента църквата е окупирана от свещеници на така наречената Киевска патриаршия.

Вярващите в града са събрали над 500 подписа срещу окупирането на църквата от отцепилата се Киевска патриаршия. Същевременно «тези хора се намират под постоянен натиск от страна на отцепниците и непрекъснато получават  заплахи за саморазправа», се казва още в съобщението.

Днес православните християни в Украйна се страхуват от нови преследвания, въпреки че новите власти с всички сили декларират подкрепата си към западната демокрация и религиозна толерантност.

Ако тази религиозна дискриминация и тази открита престъпност, подкрепяна от властите и органите на реда, стане достояние в Евросъюза, към този конфликт могат да се присъединят международните правозащитни организации, смятат жителите на Турка. И тогава, дори у и европейските чиновници, лоялно отнасящи се към новата Украйна, могат да възникнат неприятни въпроси към властите в Лвов и Киев, които позволяват разпалване на религиозна омраза и престъпления срещу вярващите.