Елена Йончева: Не се знае кой срещу кого стреля

Ден след референдума в Донецк и Луганск, обстановката в Мариупол е различна заради трагедията, която потресе града преди дни, каза журналистът Елена Йончева и допълни, че не се виждат въоръжени хора, освен по барикадите.

Голяма част от избирателите въобще не криеха точно как попълват бюлетините, което също не отговаря на изискванията за референдум. Но това, което казват хората, които излязоха да гласуват е, че те осъзнават, че тези действия нямат юридическа стойност, но искат техният глас да бъде чут, да се знае, че има хора тук, които живеят в Югоизточна Украйна и искат по-голяма политическа и икономическа независимост. За това става дума, да чуят техния глас, а не за юридическа основа за тяхното отделяне, или за създаването на Донецка и съответно Луганска народна република, разказа Йончева.

По думите й, в страната има много групировки, които защитават различни интереси.

Националната гвардия не е даже армията на Украйна. Това са тези момчета от „Десния сектор“, от отрядите за самоотбрана, които получиха официален статут на армия и създадоха тази национална армия. В нея също така влизат отрядите, които създаде губернаторът на Днепропетровск. Той си направи свой собствен отряд, който се нарича Днепър 1. Така, че в някакъв момент даже не се знае кой срещу кого стреля. Когато пътуваме между градовете има различни барикади, не сме наясно кой коя барикада охранява, кой е представител на Националната гвардия, на украинската армия, на някой от политиците, или на така наречената Донецка или Луганска народна република. Тук малко нещата са така, както сме чели по учебниците 1918 година. Има страшно много отряди, всеки със своите интереси и в някакъв момент не знаеш кой срещу кого стреля, коментира още журналистът.