Елена Гагарина и Владимир Урин получиха Орден на почетния легион

Директорът на музеите на Кремъл Елена Гагарина и генералният директор на Болшой театър Владимир Урин получиха най-престижното френско отличие — Орден на почетния легион за голям принос в културното сътрудничество между двете страни. Отличието им беше връчено лично от посланика на Франция в Руската Федерация Жан-Морис Рипер.

„Френско-руските отношения в последните месеци претърпяха сериозни турболентности, свързани с кризата в Украйна”, каза Рипер във встъпителната си реч. Посланикът напомни, че държавните глави на Франция, Германия и Русия обсъждат помежду си въпроса и се надяват в най-скоро време да намерят решение на проблема и това да доведе до успокояване на ситуацията и световен мир. Той не пропусна да отбележи, че Франция ще направи всичко необходимо да подобри отношенията между Европейския съюз и Русия. По думите му, това е една от основните причини, поради която се обръща толкова голямо внимание на развитието и укрепването на културните връзки между двете страни. Връчвайки голямото отличие на Елена Гагарина и Владимир Урин, Рипер отбеляза големите им заслуги за високото равнище на културното сътрудничество между Русия и Франция.

„Културата на нашите два народа е много близка, затова в бъдеще трябва да продължим диалога между страните си”, заяви Гагарина и благодари за голямото отличие.

Урин също благодари на президента на Република Франция за оказаната му чест с думите: „Убеден съм, че връзките, които имахме в миналото ще продължат и в бъдеще”.

Орденът на почетния легион е учреден от Наполеон Бонапарт на 19 май 1802 г. по примера на рицарските ордени.

Съгласно кодекса на Почетния легион, организацията има статут и права на юридическо лице. Принадлежността към ордена е висш знак за отличие, почит и официално признание за особени заслуги. Приемането на членове на Ордена се осъществява за изключителни военни или граждански заслуги от президента на Френската република, който по длъжност е гросмайстор на ордена. Почетният легион е една от най-важните институции на френската държава и един от символите на френската република./в. Русия днес