Електоралният рейтинг на Путин достигна нов максимум – 76 процента

Електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин достигна историческия си максимум от 2008 година – 76 процента. Това показват резултатите от допитване, извършено от Фонд „Обществено мнение“ (ФОМ).

По данни на социологическата агенция на 29 март за Путин са били готови да гласуват 76 на сто от анкетираните. Седмица по-рано те са били 75 на сто, а през януари – 70.

Социолози отбелязват, че електоралният рейтинг Путин е на историческия си максимум от 2008 година, когато за него са били готови да гласуват 60 на сто от руските граждани.

Другите руски политици сериозно изостават от президента. Така, изследването на ФОМ показва, че ако изборите бяха миналата неделя, за лидера на Либерално-демократическа партия Владимир Жириновски биха гласували 4 на сто, а за лидера на Комунистическата партия Генадий Зюганов – 3 на сто. Един процент биха гласували за бизнесмена Михаил Прохоров, също толкова биха избрали друг политик или биха решили да пуснат невалидна бюлетина. Осем процента казват, че не биха гласували, а 6 на сто – че биха се затруднили да направят избор.

В изследването на ФОМ, проведено на 28 и 29 март, са участвали 3000 души.

Според заместник-председателя на Държавната дума и секретар на съвета на управляващата партия „Единна Русия“ Сергей Неверов, данните от анкетата показва, че руското общество е много сплотено около лидера на страната. „Нашите граждани разбират, колко е важно в момента да се противопоставят на външния натиск, да се съсредоточат върху развитието на страната, без да обръщат внимание на тези, които не желаят да признаят Русия за свой силен и равноправен партньор. Хората разбират, че силен е лидерът, който е готов да отстоява интересите на страната, нейния суверенитет и цялостност“, каза Неверов пред журналисти.