ЕК иска общоевропейска гранична полиция до края на годината

За първи път Европейската комисия представи резултатите от изпълнението на европейската програма за миграция пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Г-жа Марта Сиган – директор на Дирекция „Имиграция и убежище“ в ЕК – отбеляза, че само „горещата точка“ на италианския остров Лампедуза вече работи, а останалите десет (пет в Гърция и пет в Италия) трябва да отворят врати до края на този месец. Досега едва 147 бежанци са преразпределени от Италия и Гърция по схемата за преместване на общо 160 000 души, търсещи убежище в ЕС. Схемата предвижда с тази бройка да се облекчат Рим и Атина през следващите две години. „Този напредък е крайно недостатъчен. Само в рамките на вчерашния ден в Гърция са пристигнали нови 6000 бежанци с лодки от Турция. Междувременно останалите държави членки не правят нищо, за да засилят процеса на преместване“, коментира Илияна Йотова. Според българския евродепутат, тези „горещи точки“ все още не са доказали, че са работещата политика.

Г-жа Марта Сиган коментира пред Европейския парламент приетите решения на последното заседание на Съвета на вътрешните министри, състояло се на 09 ноември 2015 г. Един от най-дискутираните въпроси по време на заседанието на Съвета е било създаването на центрове за регистрация на мигранти в страните от Западните Балкани и в държавите членки, които не са външна граница на ЕС. Евродепутатите очакват повече информация за организацията и функционирането на тези регистрационни центрове за мигранти, които вероятно ще следват модела, предложен в Германия. Г-жа Сиган допълни, че ЕК ще представи до края на годината и конкретно предложение за създаването на Европейска гранична и брегова охрана. Идеята е предложена за първи път през 2001 г. „Още преди година и половина бях сред първите, които припомниха за тази инициатива. Оттогава неведнъж съм коментирала с представители на ЕК, Съвета и ЕП нуждата от създаването на такива общоевропейски гранични патрули. Абсурдно е да се мисли, че сама държава членка може да се справи с миграционния натиск при главоломно нарастващия бежански поток“, каза Илияна Йотова.

Госпожа Сиган отбеляза, че ЕК е стартирала 42 наказателни процедури срещу държави членки за нарушение и неспазване на европейското законодателство в областта на миграцията и убежищата. Освен това Европейската комисия се оплаква от липса на информация, която националните власти не изпращат редовно в Брюксел.

Представителят на Европейската комисия сподели, че има напредък по военноморската операция по търсене и спасяване „София“. „Тя вече е във втората си фаза на изпълнение. Това позволява на европейските морски власти, участващи в операцията, да се качват на борда, претърсват, изземват и отклоняват плавателни съдове в открито море, които са заподозрени в трафик на мигранти“, добави още Илияна Йотова след края на заседанието на парламентарната комисия. Тя допълни, че Европейската комисия очаква в Ла Валета да се подпише декларация за съвместни действия и обща програма за миграцията с Етиопия.

Източник: Поглед Инфо.