Експремиерът на Украйна: САЩ готвеха на Янукович съдбата на Кадафи

Бившият премиер на Украйна Николай Азаров, при представянето на своята книга „Украйна на кръстопът“ в Москва, заяви, че зад държавния преврат в Украйна миналата година стоят САЩ. Именно Америка е разработила „тактиката на поетапното сваляне от власт на Янукович, но за начало те са си поставили за задача да свалят правителството, защото именно в него видели източника на стабилност в страната, затова трябвало да измъкнат от Янукович този фундамент, което и постигнали, издигайки тезата за създаването на правителство на националното единство“.

„Виктория Нюланд (официалният представител на Държавния департамент на САЩ) тогава заяви, че е необходимо създаването на национално единство, тоест моето правителство трябваше да подаде оставка“, отбеляза Азаров.

„Вицепрезидентът Джоузеф Байдън каза на президента Виктор Янукович в прав текст, че САЩ няма да допуснат използването на сила срещу „майдана“.

Янукович прояви слабост, недопустима за президент на голяма държава. Никакъв Байдън не би трябвало да е в състояние да попречи на реализацията на неговите конституционни пълномощия“, убеден е бившият украински премиер. Той подчерта, че по време на събитията на площада на Независимостта в центъра на Киев самата украинска столица, както и останалата част от страната, се живеели нормален живот.

„За съжаление, Янукович бе въвлечен в безполезни преговори, в процеса на които бойците се запасиха с оръжие. В Киев от всички западни области започнаха да прииждат хора, подготвени за превземането на властта. Янукович знаеше това, защото всеки ден службата за сигурност на Украйна му докладваше за случващото се. Щом Янукович се замисляше за това, какво трябва са се направи за осигуряването на безопасността, веднага следваше отговор: „В никакъв случай не употребявайте сила!““.

Азаров отбеляза също, че Янукович несъмнено е имал възможността да „въдвори ред в страната“, без да допусне преврат. „Когато (от провокаторите) бе подготвена операцията за разстрел на хора на „майдана“, когато целият свят и цяла Украйна се ужасиха – това бе за първи път в нашата история, повече от 130 души да бъдат разстреляни хладнокръвно на „майдана“, 26 от тях служители на реда. На фона на всичко това Янукович вдигна ръце, а тези, които бяха замислили преврата бяха с отвързани ръце. Нарекоха го кървав тиранин и заявиха, че трябва да бъде убит. Бяха сформирани групи за издирването му и за реализация на либийския сценарий. Той трябваше да умре, също като Кадафи“, каза Азаров.

„Това, което се случи тогава в Украйна не бива да се сравнява с превратите в Африка,- смята бившият украински премиер. – Разбира се, според него, споразумението (от 21 февруари) е дало гаранции на Янукович, но това ще влезе в историята като показателен пример за измама“.