Експерт: Светът е объркан от Либия, тя няма легитимни представители

Сложността в регулирането на либийския конфликт е, че той и участващите в него сили непрекъснато се променят, заяви руският политолог и специалист Григорий Лукянов.

„Трябва да се знае, че либийската криза постоянно се трансформира, постоянно се променя съставът на неговите участници, което го прави слабо- и въобще непрогнозируем“, заяви политологът от висшата школа по икономика по време на кръгла маса в Москва по повод 6-годишнината от т. нар. революция на 17 февруари.

Според него „главният проблем за външните наблюдатели… е с кого от либийската страна може да говорим, кои са истинските легитимни представители на либийския народ. Има правителство на националното съгласие в Триполи и камара на представителите в Тобрук, дори по самите им наименование може да се разбере, че те представляват два различни клона на властта. Едната от тях е парламентът, а втората е правителството, единият е избран, докато вторият, в Триполи, бе създаден в чужбина в резултат на споразумения, подписани в мароканския град Схират.

В това отношение нито един от тях не притежава в пълна степен целият набор от признаци на легитимен представител на либийския народ“, уточни експертът.

Според него това затруднява работата не само на международните посредници, това „затруднява политиката на другите държави, заинтересовани в една или друга степен от стабилизирането на положението в Либия. Преговорите трябва да се водят не с правителството, не с официални представители на държавата, а с недържавни актьори, представляващи отделни сили, които в една или друга степен влияят върху военната ситуация в страната, тоест това са военни сили“.

БГНЕС припомня, че правителството в Триполи, наричано правителство на националното съгласие начело с Фаез ал Сарадж, е сформирано с подкрепата на ООН и ЕС. Властите в източната част действат независимо от Триполи и сътрудничат с националната армия начело с маршал Халифа Хафтар, която води продължителна война с ислямистите

. JORDAN LIBYA DEFENCE / БГНЕС

Либия престана да съществува като единна държава със свалянето и убийството през 2011 година на Муамар Кадафи.

Източник: РИА-Новости, БГНЕС