Експерт: САЩ и Русия са на границата на ядрена война

Експерт: САЩ и Русия са на границата на ядрена война

Публикувано от:

Америка не е в състояние да признае могъществото и силата на Русия и точно поради тази причина се бори с нея посредством Украйна, счита президентът на фонд „Политика“ Вячеслав Никонов, цитиран от телевизия „Звезда“. Двете държави са на прага на ядрена война, убеден е експертът.

Най-важният въпрос тук е, доколко страните се доближават до военен конфликт. Никонов даде за пример часовника на Страшния съд, на които Нобеловите лауреати местят стрелките в зависимост от това, колко близо е човечеството до ядрена катастрофа. „Сега според този часовник остават три минути до полунощ. Това е достатъчно близо“, отбеляза политологът.

НАТО все повече се приближава към границите на Русия, което обуславя повишената бдителност и напрежение. „Русия може да удовлетвори САЩ, само ако изчезне като държава, но това не влиза в нашите планове“, каза Никонов. „Да се опитват да изолират една осма от сушата на земята и петата икономика в света – това е пълна наивност“, отбеляза още политологът.

Никонов е убеден, че все пак разумът ще надделее над чувствата, тъй като „всички разбират до какви резултати ще доведе използването на ядрено оръжие: унищожаване на всичко живо“. Засега обаче, експертът не вижда компромисни моменти между САЩ и Русия.

Сега в тормоза над Русия чрез въвеждането на санкции участват 30 страни от 193-те страни-членки на ООН. Политиката на забрана „има за нас някои тежки последствия, но като цяло, смятам, че това ще доведе до укрепване на Русия и нейната икономика“, обобщи Никонов.