Експерт: „Окупацията“ на Сирия – лични интереси на режима на Ердоган

В интервю пред местен вестник президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече руския си колега Владимир Путин окупатор, който е нахлул в Сирия. Ердоган също разкритикува САЩ за това, че поддържат кюрдското опълчение. Според руския специалист по източните въпроси Владимир Аватков турският държавен глава се безпокои само за своите лични интереси, които се основават на „неоосманските му стремежи“, а Москва пресича връзките между Анкара и терористите.

Основната тема на интервюто бяха подновените преговори за мир в Сирия, които започнаха миналата седмица в Женева. Американската агенция „Блумбърг“ пише: „това стана след като сирийските войски атакуваха град Халеб.“ Отбелязва се също, че руските въздушни удари са повлияли силно върху развитието на събитията.

По повод тези действия турският президент се обърна към Владимир Путин чрез страниците на турски вестник: „Какво правите в Сирия? Вие всъщност сте окупатор… Как може да им се доверявате (към САЩ за кюрдите, бел. ред.)? Аз ли съм ваш партньор или тези терористи в Кобане?“, пита реторично Ердоган.

В интервю пред „Раша тудей“Владимир Аватков коментира думите на Ердоган: „Очевидно е, че тази агресивна позиция на турските власти до голяма степен се основава на личните интереси на управляващия режим, най-вече на тези на Ердоган. За жалост тази политическа линия не взима предвид нито мнението на съседите, нито на влиятелните световни сили. Това са тесни интереси на конкретния режим, който има неоосмански амбиции.“.

Аватков смята, че поведението на турския лидер е следствие на факта, че Русия заема ясна и строга позиция, подкрепя преговорите и успешно унищожава терористите в Сирия.

„На практика всички канали между Турция и терористите са прерязани. Огромно количество главорези пресякоха границата и вече се намират на територията на Турция. На Ердоган му остава само да продължава опитите си да представя Русия в негативна светлина и да се стреми да укрепи връзките си със САЩ и Саудитска Арабия относно сирийския въпрос“, подчерта експертът.

Все пак специалистът по руските въпроси заключи, че последните заявления на САЩ бяха в полза на кюрдските интереси, което поставя Ердоган в много сложна ситуация, особено ако се стигне до там той да изгуби подкрепата на Америка.