Експерт обясни защо новите санкции срещу Русия са подарък за Тръмп

Новите санкции на САЩ срещу Русия се превърнаха в „новогодишен подарък“ на Обама за приемника му Доналд Тръмп, коментира пред РИА Новости Дерей Норберг, ръководител на Руско-Американското Тихоокеанско Партньорство.
„Според мен, Обама използва последния шанс да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин и Русия. Що се отнася до Тръмп, може би въвеждането на нови санкции е коледен подарък за него от Обама“, каза Норберг. Той припомни, че Тръмп винаги е говорил за желанието си да нормализира отношенията с Кремъл или поне те да станат по-приятелски.

Въпреки това, той каза, че „без допълнителните санкции, новоизбраният президент не би могъл да отмени мерките без реакция от страна на Сената и Конгреса“. „Сега обаче се появява такава възможност у бъдещия президент“, каза Норберг. Той изрази увереност, че отмяната на новите санкции ще бъде по-лесно, отколкото да се отменят тези, въведени във връзка с положението в Украйна. Така Тръмп може да използва премахването им като първата стъпка на помирение с Русия“, смята експертът.

По думите му това много зависи от доказателствата, които ще бъдат представени от американските разузнавателни служби по отношение на „руското хакерство“. Той допусна, че е възможно Москва да предприеме ответни действия срещу САЩ в киберпространството, но не е повлияла на изхода от президентските избори.
„Всички страни, които могат да събират разузнавателна информация във виртуалното пространство го правят и не би трябвало това да учудва останалите. Бих се изненадал, ако Русия, имаща сериозни компютърни възможности, не се възползва от тях“, каза експертът.