Експерт: НАТО трябва да бъде заменен от нов съюз, включващ Русия

Американският президент Доналд Тръмп е прав в оценката си, че НАТО е остаряла структура. Това твърди преподавателят по международна политика в Университета в Антверпен Том Сойер в статия за „Нешънъл Интерест“ (The National Interest) . Според него блокът трябва да бъде заменен от нова организация за сигурност, която включва държави от Европа и Азия.

„НАТО трябва да бъде променен или дори заменен от нова Евразийско-атлантическа организация за колективна сигурност, която включва Русия. Това ще е и в интерес на Украйна и Балтийските страни“, твърди експертът. „Новопостроената централа на НАТО в Брюксел, която ще бъде открита в присъствието на Доналд Тръмп в края на май, е достатъчно голяма, за да побере всички тях“, отбелязва той.

Според Сойер продължаващото разширяване на НАТО е „най-голямата грешка“, която е правил алиансът. Той отбелязва също, че западните страни е трябвало да поканят Русия да стане част от „архитектурата на евро-атлантическата сигурност на равноправна основа“ след края на Студената война.

Сойер е на мнение, че всеки отбранителен съюз, включително НАТО, е „временен“, тъй като подобни съюзи се създават с определени цели и се разпадат след постигането им.

„Наистина е странно, че НАТО все още е жив“, посочва експертът. „Имплозията на Варшавския договори и СССР трябваше действително да доведат до кончината на НАТО“, отбелязва той.

Източник: Руски дневник