Експерт: Ледът в Арктика може напълно да се стопи след 40 години

Ледът в Арктика може напълно да се стопи до 40 години вследствие на глобалното затопляне, предупреждава един от водещите експерти в сферата на климатичните промени, цитиран от MailOnline.

Според носителя на Нобелова награда проф. Олег Анисимов има доказателства, че полярните температури се увеличават четири пъти по-бързо от температурите в останалите региони на планетата. Това означава, че през 2050 година в полярната зона ще има само вода и няколко айсберга в зоната на Северния полюс, изтъква руският учен.

Проф. Анисимов от Държавния хидрологичен институт в Санкт Петербург отправи предупреждението си по време на лекция в Якутия – най-студения район на Русия. Той предрича, че средните температури в Якутия ще се увеличат с до 7 градуса в рамките на едно столетие.

“Поради няколко причини арктическият климат се променя значително по-интензивно и по-бързо в сравнение с други региони. Намаляло е количеството сняг и ледената покривка, които имат защитна функция”, обяснява Анисимов. По думите му през последната година минималната площ на ледената покривка е намаляла от 5.4 на 5.3 милиона квадратни километра. През изминалите 10 години морският лед в Арктика е намалял с 13.7 процента.

“Възможно е до средата на столетието в Арктическия океан вече да няма лед”, казва проф. Анисимов.

Еколозите и специалистите в областта на климатичните промени отдавна са наясно с потенциалното бедствие в Арктика в резултат на растящите глобални температури. Морският лед вече е на най-ниското си ниво, откакто се води статистика. Организацията WWF предупреждава, че увеличение от само 2 градуса по Целзий може да е достатъчно, за да се разтопи плаващата ледена маса. Наред с това, климатичните промени могат да заплашат деликатните екосистеми и морския живот.

Сравнение на съвременна карта на Якутия с карта от 1884 година установява, че редица арктически острови са изчезнали под морската вода. Шокиращи снимки от Сибир показват сгради, разрушени заради топенето на пермския лед.

Проф. Анисимов посочва, че ако глобалните температури се увеличат с 0.85 градуса по Целзий за период от 100 години, то в Якутия зимната температура ще нарасне с 3.5 градуса. Други учени предполагат, че мистериозните кратери, които се появяват в Русия напоследък, са причинени от разтопяване на пермския лед, водещо до отделяне на експлодиращи газове.