Експерт: Действията на Запада не успяха да пречупят Москва

Cанкциите, наложени на Русия, могат да имат положителен ефект върху страната, смята Крис Уийфър, старши партньор в консултантската компания Macro Advisory Limited, пише investor.bg.

„Поводът за руските санкции, наложени през март миналата година, беше референдумът в Крим, на който хората гласуваха да са част от Руската федерация. Схващането на Запад беше, че референдумът е бил изцяло дирижиран от Кремъл. Санкциите изобщо не проработиха. Те добавиха напрежение върху руската икономика, но по никакъв начин не бяха причината за рецесията. От политическа гледна точка санкциите доведоха до огромно увеличение в публичната подкрепа за президента Путин. Рейтингът му на одобрение е доста над 80%”, изтъкна старши партньорът в Macro Advisory Limited.

„Русия може да стане по-силна в резултат на санкциите. Мисля, че това е ясно. Страната наложи забрана върху вноса на храни от западни държави, което беше едно от малкото контрадействия от тяхна страна. Тази мярка помага на правителството да следва политиката си на заместване на вноса и представлява много ясно послание за хората. На практика по този начин Русия им казва, че ако страната внася цялата тази храна, това я прави уязвима и държава като Русия трябва да може да отглежда и произвежда собствената си храна. От тази гледна точка и специално в тази област, санкциите проработиха в полза на Кремъл”, заключи Уийтър.