Експерт: Времето на Ердоган изтича

Турция я очакват големи трудности, ако Реджеп Ердоган не напусне президентския пост. На турския президент му остава не повече от година политически живот, смята гръцкият учен, преподавател и специалист по Близкия изток Янис Мазис.

Станал е дестабилизиращ фактор

В интервю за РИА Новости Мазис отбелязва, че на Запад все повече осъзнават, че Ердоган е станал дестабилизиращ фактор.

На въпрос дали руските доказателства, че Турция финансира и въоръжава „Ислямска държава“ ще повлияят на отношението на Запада към Турция, Мазис набляга а факта, че по време на визитата на Ердоган в САЩ той не е бил посрещнат с радост от американското ръководство.

„Прие го вицепрезидентът, а президентът се видя с него в кулоарите на съвещанието. Той не бе хпиет официално. И това е голяма обида за „великия султан“ – че не е бил приет от своя колега, а от някой по-низш. Това е голяма обида. Това показва, че САЩ осъзнават, че този господин става фактор за преврати, за несигурност и за проблеми в региона“, казва Мазис.

„Ако искате моето мнение, смятам, че на Ердоган му остава не повече от една година политически живот в Турция. Той дразни прекалено много хора по прекалено много начини, поставя в опасност целия бизнес в Близкия изток. Може да звучи цинично, но това е реалността, бизнесът си е бизнес, а Ердоган в един много критичен за цялата международна икономика момент разрушава бизнеса в една част от света, която има огромно икономическо значение. Ердоган не може да продължи играта си, или той ще се промени, или него ще го променят“, казва Мазис.

Кюрдският въпрос

„Ако така или иначе му се наложи да се противопостави на създаването на кюрдско държавно образувание, той ще създаде нови заплахи за своите територии. Той трябваше да промени отношението си към кюрдите. Трябваха преговори, мир, да даде конкретна автономия и самоуправление, в езика, в пресата. Но виждаме в съдилищата, в местните администрации, в полицията, че Ердоган не дава нищо не само на кюрдите, но и на своите турци“, заявява Мазис.

От декември миналата година турските власти провеждат антитерористични операции в редица населени с кюрди региони в югоизточната част от страната, където специалните части водят сражения с бойците на ПКК. По данни на Генералния щаб на турската армия от средата на декември при операциите са унищожени над 1000 бойци на ПКК. Но представители на прокюрдската Демократична партия на народите твърдят, че в хода на операцията са загинали стотици мирни жители.

Свобода на медиите

Според проф. Мазис американците, които се представят като защитници на свободата на словото в цял свят, са били принудени открито да осъдят Ердоган.

„Не можеш да закриваш вестници, да затваряш журналисти… Това, което Ердоган направи с вестник „Заман“ е все едно в съветските времена в. „Известия“ неочаквано да напише колко е добра американската икономика. Неочаквано „Заман“, след като ежедневно критикуваше Ердоган, след съдебното решение и ареста на редактора, започна да пише хвалебствени статии по негов адрес – колко е велик, добър и мъдър“, коментира Мазис.

„Ердоган връща Турция в третия свят. Това не може да бъде прието. Това е титалитаризъм“, казва професорът.

Бежанците

Мазис е песимистично настроен за решаването на проблема с бежанците и връщането им в Турция, каквато бе договореността с ЕС.

„Ако на Турция не бъде оказан натиск, за мен това са полумерки. Ако ние решим да върнеч 150 души, в същия ден пристигат 180. Ние много добре знаем, че Ердоган контролира цялата страна, всички пътища. Не може да арестува всички други, но не и трафикантите на мигранти“, казва Мазис.

Според данни на европейската гранична агенция Фронтекс, през 2015 г. в Евросъюза са пристигнали 1,8 милиона мигранти. По-голямата част от тях преминават през Турция в Гърция и оттам – в други страни от ЕС. Около 3500 бежанци загинаха, преминавайки Средиземно море. Еврокомисията заяви, че миграционната криза е най-голямата след Втората световна война.

През март бе одобрено споразумение, според което всички нелегални мигранти, влезли след 20 март в Гърция от турска територия, ще бъдат връщани обратно.

Източник: epicenter.bg