Експерт: Военна уязвимост въздържа Ердоган от наземна операция в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган не се решава на сухопътна операция в Сирия, защото има няколко фактора, които го сдържат.

Това заяви на пресконференция в Москва руският политолог Владимир Евсеев от Института на страните от Общността на независимите държави (ОНД), предаде БГНЕС.

„Липсата на ефективна противовъздушна отбрана (ПВО) много силно препятства нахлуването на турски войски. В момента системите на ПВО, които има Турция, не могат ефикасно да покрият територията, която е на значително разстояние от тези системи. При това положение турските части, нахлули в сирийска територия, ще се окажат без въздушна подкрепа и срещу тях ще удря сирийската авиация. При тези условия ще има големи загуби на личен състав и техника“, поясния Евсеев.

Според него другият фактор, възпрепятстващ една сухопътна операция, е техническата изостаналост на турските танкове в сравнение със сирийските. „Тоест при сблъсъци на турски и руските танкове Т-90, които вече са изпратени имат подсилена броня, с висока степен на вероятност може да се прогнозира поражение за турските танкове. При това положение сблъсъкът на турските въоръжени сили с армията на Сирия може да доведе до негативни последици за самата Турция. Отчитайки това, Ердоган не иска да вкарва армията“, обобщи политологът.

В същото време той призна значителното превъзходство на турската армия над силите за самоотбрана на сирийските кюрди. „Ако има големи стълкновения на сирийска територия, никой не може да забрани на Русия да започне доставки на някои видове въоръженията, които могат да бъдат ефективни срещу турската бронетанкова техника. Имам пред вид по-специално противотанковия комплекс „Корнет“. Отчитайки всичко това, аз мисля, че няма да има никакво голямо нахлуване на турски войски в Сирия. Но Турция може да завземе местни населени пунктове до границата, за да осигури логистиката на бойците в самата Сирия, предвижда експертът.