Експерти: Руските ВКС на базата Инджирлик в Турция – твърде хубаво, за да е истина

Използването от Русия на турската военна база Инджирлик би било твърде хубаво, за да се окаже истина. Такова мнение изразиха руски експерти пред ТАСС в коментар на изказванията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу и последвалото опровержение.

След провелата се в Сочи среща между външните министри на Турция и Русия, която бе първата след нормализирането на двустранните отношения между страните, Чавушоглу в понеделник заяви: „Ние ще си сътрудничим с всички, които се борят с „Ислямска държава“. Открихме базата Инджирлик за всеки, който иска да се присъедини към активната борба. И защо да не си сътрудничим в това и с Русия“.

Руските медии изтълкуваха тези думи като хипотетична възможност за използване от руските Въздушно-космически сили (ВКС) на турската авиобаза Инджирлик. По-късно обаче бе разпространено разяснение от външния министър на Турция: „Ние можем да си сътрудничим с Русия в борбата с ИД, но аз нищо не съм казвал за използване от руските самолети на базата Инджирлик. Турската преса е разбрала неправилно и това се е отразило в руските медии“.

„Ако руските ВКС наистина бяха получили възможността да използват базата Инджирлик за нанасяне на удари по ИД, това би бил исторически пробив и де факто би означавало създаване на военен съюз между САЩ, НАТО и Русия. Това би променило глобалната политика изцяло. Но би било твърде хубаво, за да е истина“, заяви ръководителят на Центъра за международна сигурност ИМЕМО към РАН Алексей Арбатов, коментирайки противоречията в изказванията на турската страна.

Според него думите на турския външен министър може да са били просто опит да се провери реакцията на Пентагона, Брюксел и Москва. Реакция от страна на Запада очевидно последва, и именно тогава се появи редакцията на изказването на Чавушоглу.

Известният научен сътрудник от Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките (РАН) и консултант на командващия Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН), по-рано началник на Генщаба на РВСН – генерал-полковник Виктор Есин припомни, че Турция е член на НАТО. В момента Анкара е разрешила използването на базата Инджирлик за военновъздушните сили на САЩ, Германия и Великобритания. „В Северноатлантическия алианс всички решения се приемат с консенсус. Турция не може самостоятелно да предостави на Русия правото да използва натовска по своята същност база, а НАТО в днешните условия на конфронтация с Москва в никакъв случай не би предприела подобна стъпка“, счита Есин.

Освен това, според него, в близост до базата Инджирлик се намира американски военен склад, в който са разположени от 20 до 40 единици ядрени авиобомби B61, явяващи се основното оръжие на стратегическите ядрени сили на САЩ. Предвид това, използването на базата от руските ВКС е нереалистично от гледна точка на сигурността.

На свой ред Арбатов също отбеляза, че в американския авиационен склад в близост до Инджирлик е разположена от една четвърт до една трета от ядрения потенциал на САЩ в Европа и Вашингтон, разбира се, няма да допусне близко съседство на ВКС на Русия със стратегическите си запаси от ядрено оръжие. „Не може да не се вземе предвид и общественото мнение в Турция, което едва ли ще бъде в полза на разполагането на територията на страната на бойна авиация на Русия. Навремето откриването на въздушна база на НАТО в Уляновск за прехвърляне на товари в Афганистан предизвика такъв бум на недоволство в Русия, че трябваше да се откажат от проекта“, отбеляза анализаторът.

Експертите припомниха, че ВКС на Русия са базирани в авиобазата Латакия в Сирия. „Разбира се, използването на летището Инджирлик би позволило да се нанасят удари по терористите не само от юг, от Латакия, но и от север, от територията на Турция, макар това да би добавило малко от стратегическа гледна точка“, заяви Арбатов.

„В дадената ситуация базата Инджирлик не е нужна на руските ВКС“, добави Есин.