Експерти от четири страни се събраха на семинар в СОК „Камчия“

Учебно-методически семинар на тема „С миром говорим на русском языке“ се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, съобщи в. „Дума“. В него участват експерти от Германия, Франция, Русия и България. Германската страна е представена от Лариса Юрченко – директорка на Руския културно-образователен център „ИСТОК“ във Франкфурт и председател на Общогерманския съвет на руските съотечественици, Татяна Юрк – от Управлението по интеграция и работа с мигрантите в Саксония, а така също и от ръководители на езикови центрове и организации за работа с деца от Карлсруе, Хановер, Майнц и др.

Eкспертите обсъждат изучаването на руски език от децата-билингва, а също и системата за подготовка на преподавателите и учениците за полагане на Теста по руски език като чуждестранен (ТРКИ). Режисьорката Людмила Дробич от Франция представи уникалните си проекти за съхранение на езика чрез театър, в който участват деца-билингва. Германските специалисти ще представят и своя авторска образователна концепция за двуезични деца „Учим, като играем и фантазираме“.

Гостите разгледаха СОК „Камчия“ и се запознаха с уникалната му концепция на международен образователен, културен, спортен и обществен център. С прекрасните условия, с които комплексът разполага, той се възприема като Международен център за изучаване на руски език. Специално внимание бе отделено на Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в комплекса, в което се изучава руски като първи чужд език. Училището работи по разнообразни извънкласни форми, водени от експертите в Славянския и в Авиокосмическия център. Училището е лицензиран пункт за полагане на Единен държавен изпит по руските образователни стандарти. В него се провеждат и курсове по руски език за всички възрасти за покриване на сертификационните нива по Общата европейска езикова рамка.

По време на семинара участниците ще се запознаят и с възможностите, които СОК „Камчия“ предлага за провеждане на езикови лагери и ваканции. Три са езиковите смени това лято – „С миром говорим на русском языке“ през юни и юли и „Шагнуть в русский мир“ – през август. Във всяка смяна има и езикова програма „Лидерс“ за изучаване на английски език.

По време на престоя на гостите е осигурена богата културна програма с участието на звездите на българската сцена Бисер Киров, Грета Ганчева и др.