Експерти: Москва не е готова да приеме Южна Осетия

Автор: Екатерина Синелшчикова.

Президентът на Южна Осетия заяви, че се кани да проведе референдум за присъединяването на републиката към Русия. В момента обаче Москва не е готова за подобно развитие на събитията, смятат източници, близки до Кремъл, публикува Руски Дневник.

Президентът на Южна Осетия Леонид Тибилов се кани да проведе в републиката референдум за присъединяване към Русия. Това каза самият той, както обявиха от неговия прес център, на среща със съветника на руския президент Владислав Сурков на 19 октомври в Цхинвали.

„Днешната политическа реалност е такава, че трябва да направим своя исторически избор“, каза Тибилов, като допълни, че присъединяването към Русия е вековна мечта на южноосетинския народ.

Проблемен въпрос

В Москва обаче, както личи по всичко, не се отнасят сериозно към това изявление и нямат намерение да дават ход на референдума. „Москва е доволна от сегашната скорост на интеграционните процеси. Няма особена необходимост да им се дава нов стимул“, каза за „Руски дневник“ близкият до Кремъл политолог Алексей Чеснаков, който е бивш заместник-началник на Отдела за вътрешна политика към руското президенство. Според него изявлението на Тибилов само фиксира неизменността на стратегическите приоритети на Южна Осетия, „но не означава, че незабавно ще започне да се организира референдум“.

Председателят на комисията в Държавната Дума по въпросите, свързани с ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Леонид Слуцки също смята, че подписаният през март тази година договор за съюзничество и интеграция е достатъчен. Документът предвижда сливане на южноосетинските и руските погранични служби, министерствата на вътрешните работи и армиите.

А освен това „Русия така или иначе влага в максимална степен в икономиката на Южна Осетия“, допълни депутатът в интервю за „Руски дневник“. Делът на постъпленията от Русия в бюджета на републиката е над 90%.

„Уважаваме волята на народа, но като се има предвид непростата геостратегическа ситуация, този въпрос [за присъединяването към Русия] е проблемен. В момента бих се въздържал от положително или отрицателно мнение по този въпрос“, допълни Слуцки.

Между другото, „е трудно да се предположи, че реализиран човек като президентът на Южна Осетия не знае за това и не се е консултирал с Москва по тези въпроси“, отбелязва директорът на Института за страните то ОНД Константин Затулин. Тибилов не е единственият високопоставен представител на властите в републиката, който от време на време прави подобни изказвания и там всички разбират, че изявата на желание за присъединяване не означава изпълняване на тези планове, допълва Затулин, като отбелязва, че тази идея е много популярна сред електората.

„Трудно е да се каже защо именно сега Тибилов реши да заяви това. Но аз, безусловно, виждам разлика между Южна Осетия, която се стреми към присъединяване към Русия, и Абхазия, която се надява да изгради независима държава“, казва експертът.

Контекст

Южна Осетия е частично призната република (нейната независимост от Грузия е призната от пет държави – Русия, Никарагуа, Науру, Венецуела и Тувалу). Русия призна независимостта ѝ след „петдневната война“ с Грузия през 2008 година. Леонид Тибилов припомни, че през 1992 г. жителите на Южна Осетия вече гласуваха на референдум страната им да влезе в състава на Русия (тогава „за“ се изказаха 99,89% от гласоподавателите), а през 2006 г. републиката проведе още един референдум – за статут на независима държава.