Експерти: Западът ще подкрепи Порошенко за силовата операция

Експертът от катедрата по сравнителна политология към Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО) Елена Пономарьова прогнозира, че силовите методи за потискане на напрежението в Източна Украйна ще продължат и след избирането на Порошенко за президент.

Западът ще продължи да подкрепя Порошенко и ще способства за задълбочаването на кризата в Украйна чрез използването на силови методи. Това заявиха експерти, цитирани от РИА Новости.

В неделя в Украйна се проведоха предсрочни президентски избори. По последни данни на украинската ЦИК на изборите милиардерът Пьотр Порошенко е събрал 53,86 на сто от гласовете, а експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко 13,1 на сто.

След изборите Порошенко заяви пред журналисти, че украинският народ е направил избор в полза на евроинтеграцията, и изрази надежда, че встъпването му в длъжност ще се състои колкото се може по-скоро. Според милиардерът, главната задача сега е осигуряването на мира в страната, и той възнамерява в близко бъдеще да посети Донбас, „за да поговори с тези хора, които не вземат оръжие и са готови на преговори”. Също така, в Донбас Порошенко има намерение да представи закони, „които ще помогнат за регулирането на ситуацията”.

Експертът Елена Пономарьова предполага, че сериозни промени в политиката на новия украински президент не бива да очакваме. „Работата е там, че освен силовите методи за въздействие, Киев няма друга възможност за влияние на Изток на фона на днешната политическа ситуация”, поясни Пономарьов.

Във връзка с това, отбелязва още експертът, агресивните силови методи за потискане на напрежението на Изток ще продължат. „С отчет на факта, че Порошенко е пряк проводник на интересите на олигарсите, тоест интересите на най-ужасния неолибарален модел на глобализацията, разбира се, неговите западни домакини ще го подкрепят и ще способстват решаването на кризата чрез сила. Но при това, не се изключва възможността от воденето на различни видове политически игри и търгове, прикриващи истинските цели“, допълни още Пономарьова.

Според заместник декана на факултета по световна икономика и политика Андрей Суздалцев, посещението на Порошенко в Източна Украйна е изгодно за САЩ, тъй като им е необходима „надеждна база”.

„Съвременна Украйна не съществува – това е проекторат на САЩ. В Донбас Порошенго го изпращат отново американцитеу тъй като там са техните интереси”, заяви експертът.

Той отбеляза също, че финансирането и предоставянето на кредити от страна на МВФ на държава, която е разединена и в която протича гражданска война, е просто невъзможно. В тази връзка визитата на Порошенко в Донбас е напълно уместна.

„В Донбас и Луганск… съществува една власт, която се подчинява на Киев, и властта, създадена на места от ръководството на Донецка и Луганска народни републики, защото там има структури, които ще го приемат”, счита експертът.

В същото време, изпълнителният директор на центъра за политологически изслевания „Север-Юг” Юлия Якушева заяви, че риториката, която е избрал Порошенко носи преди всичко популистки характер.

Според Якушева, започването на президентския мандат с гръмки изявления е традиция, особено за украинската политика и „докато Порошенко няма какво да предложи на Източна Украйна”.