Експерти: Западът бързо забрави за престъпленията на Савченко

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилването на Надя Савченко. По-рано тя бе осъдена в Русия на 22 години в изправителна колония във връзка с делото за убийствата на руските журналисти Антон Волошин и Игор Корнелюк в Донбас. Освобождаването на Савченко предизвика вълна от позитивни реакции в Европа и САЩ, пише RT.

Според много западни експерти демонстрацията на радост във връзка с освобождаването на Надя Савченко е опит да се отвлече вниманието на обществото от недоволството на обикновените украинци спрямо ситуацията в страната им. При това никой на Запад дори не си спомни за престъпленията, които извърши Савченко, подчертаха експерти на RT.

„За нас е печално да наблюдаваме ликуването на Запад във връзка с освобождаването на Надя Савченко. Вина за смъртта на руските журналисти имат бойците от батальона „Айдар“, който се състои от бойци неонацисти и се финансира от олигарсите, за да се бори с населението на Донбас. Надя Савченко е убийца, която участваше в смазването на жителите на източна Украйна. Порошенко, между другото, написа в „Туитър“, че ще върне Крим също така лесно както и Савченко. Тези действия са напълно контрапродуктивни за реализацията на каквито и да е споразумения относно Украйна“, заяви политологът Дейниъл Патрик Уелч.

Джеймс Петрас, който е професор по социология от университета в Бингхамтън, отбеляза, че връщането на Савченко се случва на фона на стремглаво падащия рейтинг на Порошенко.

„Мисля, че радостните приветствия в чест на Савченко са само опит да бъде прикрито недоволството и разочарованието на голяма част от украинците, в това число и в Киев. Според анкетите, нивото на подкрепа за президента и правителството му е под 10%. Затова им се налага да пращат на сцената тази особа, която се представя за героиня, а всъщност е демагог, взет от някоя кръчма“, смята ученият.

„В САЩ превъзнасят Савченко като новия Нелсън Мандела, сякаш през цялото това време е била затворничка по политически причини. При това никой на Запад не споменава престъпленията, за които е обвинена. Струва ми се, че тази история е по-раздута от международните медии, отколкото е на практика популярна в самата Украйна“, изказа мнението си експертът.

На 25 май по указ на президента на Русия Владимир Путин украинската гражданка Надя Савченко бе помилвана. В същия ден тя замина за Киев. Осъдените в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров също успяха да се върнат в родината си.