Експерти: американската провокация цели въвеждане на НАТО в Украйна

Руските експерти смятат, че сваленият Боинг 777 в Новорусия (източна Украйна) е американска провокация, която цели въвеждането на натовските войски на територията на Украйна, за да спаси правителствените сили.

Това мнение споделя и военният аналитик Алексанъд Жилин, който отбелязва: „Сега започва информационна атака срещу Русия. Отвратителна провокация, а целта е да се развържат ръцете на американските и натовските военни сили. По-рано се чудих, защо киевската и американската пропаганди изпадаха в истерия относно уж получените от опълченците ПВО?! Но на американските режисьори на тази нечовешка провокация им убегна само едно нещо, а именно това, че руските спътници са регистрирали откъде е дошъл пускът на ракетата, нещо повече, изпълнителите вече са известни. Разбира се, че това малко интересува Вашингтон. Шахматната дъска на Обама се обърна и започва играта без правила! САЩ направиха сериозна крачка към световната война – война за спасяването на доларовата хегемония“.

Руските експерти и политолози обръщат внимание и на това, че американската провокация се състоя именно в онзи момент, когато опълченците дадоха ожесточен отпор на настъплението на украинските правителствени войски в Новорусия, и се подготвяха да преминат в сериозно контранастъпление. За това говори представител на Руския Институт за Стратегически Изследвания Игор Пшеничников: „Този инцидент е планирана провокация, за да обвинят в тероризъм опълченците, които уж са свалили малайзийския самолет. Всъщност, президента Порошенко в обръщението си точно това и направи. Без каквото и да било разследване той побърза да обвини опълченците, нарече ги терористи и призова целия свят да се бори с тях. Вашингтон организира кървава провокация под предлог на призива към САЩ и НАТО да въведат така наречения „миротворчески“ контингент в Украйна, или с други думи казано, да оправдаят планираната агресия срещу Новорусия. Подобни изводи се основават на това, че киевските войски в последно време търпят големи поражения в сраженията с опълченците. Днес Киев не е в състояние да противодейства на Новорусия, а единственият изход от това положение е въвеждането на военни сили на НАТО в Украйна“, поясни Пшеничников.