Екипировката на войника на бъдещето „Ратник” влиза във въоръжението на руската армия до края на годината

Първите комплекти от бойната екипировка „Ратник” ще бъдат доставени за въоръжение на руските Въоръжени сили до края на тази година, а основните обеми ще започнат от догодина. Това съобщи генералният директор на ЦНИИточмаш Дмитрий Семизоров, цитиран от РИА Новости.

Договорът с Министерството на отбраната на Русия за доставката на бойната екипировка на войника на бъдещето „Ратник“ е разчетен за три години и вече е подписан, заяви Семизоров.

„Контрактът вече е подписан. През ноември т.г. ние завършваме договора за доставка на екипировката от първо поколение, а с този договор ние само започваме. Той не е за една година. Първите комплекти от бойната екипировка ще бъдат доставени през тази година, а основните обеми започват от догодина. Контрактът е разчетен за три години”, допълни още директорът на ЦНИИточмаш.

По думите му, готов е експортния вариант на екипировката. Той ще бъде демонстриран на оръжейната изложба в Абу-Даби през 2015 г. „Експортният вариант на екипировката ние вече го изложихме на изложбата „Евросатори”. В близко време ще проведем съвещание по подготовката за работа на изложбата в Абу-Даби през февруари догодина”, заяви Семизоров.

Бойната екипировка „Ратник” се състои от около четиридесет елемента с общо тегло 20 кг, но при необходимост комплектът може да бъде свален само за няколко секунди. Според експерта Игор Коротченко всичко е адаптирано към потребностите на руската армия.

„С този комплект се предвижда оборудването на подразделенията на професионалистите – най-боеспособните части на въоръжените сили на Русия. Ако говорим за техническата основа, използва се система за спътникова навигация ГЛОНАСС, руски средства за получаване и предаване на информация, руски радиостанции. Освен това, цялото оръжие, устройствата за нощно виждане и самата униформа – всички те са руско производство”.

За „Ратник” са работили 50 руски предприятия. Неговата основа е гащеризон от „дишащо” синтетично влакно. Полимерът не само защитава от открит огън и малки отломки, но и го прави невидим за инфрачервените лъчи, които се използват за нощно прицелване. При създаване на бронежилетката, основният защитен компонент,  е взет опитът от съветския армейски прототип, изпитан в бойни условия в Афганистан.

”Съветските бронежилетки представляваха два гъвкави зелени платна за корема и гърба, съединени отгоре с ремъци. Всяко платно съдържаше слоеве от плътен капрон, вътре в които се зашиваха пластини от титан, съединени с „капак”. При наближаване към Кандахар и други опасни участъци шофьорите на камиони смъкваха прозореца и окачваха жилетката на вратата: едната половина висеше навън, другата – в кабината. При стрелба отдалеч той отлично защитаваше, но при стрелба от автомат от упор целият се надупчваше”, коментира офицер и очевидец на събитията.

Новата бронежилетка е направена не от титан, а от керамични пластини с кевлар, срещу което е безсилна дори снайперистката винтовка.

Разбира се, войникът няма да мине и без каска – многофункционално устройство от композитни материали. На нея има и видеокамера с функция за записване на хода на сражението, както и малък монитор, съединен с прицела на оръжие, за да може да се цели от всякакво положение.
Ратник екипировка